Dimarts, 23 d'abril de 2024
energia solar

El Geoparc Orígens contracta un estudi per avaluar la idoneïtat d'instal·lació de plaques solars

El document sobre paisatge i espais agraris estarà a disposició dels 19 municipis que formen aquest espai

Redacció 5 de febrer de 2021 a les 08:05
Vita aèria de Tremp des de Claret | Jordi Ubach
El Geoparc Orígens ha encarregat un estudi per la protecció, gestió i ordenació del paisatge i afecció als espais agraris. Aquest estudi s'oferirà als municipis que formen part del Geoparc per tal que disposin d'una eina d'avaluació de nous projectes en el sistema d'espais oberts (sòl no urbanitzable) per vetllar pel desenvolupament sostenible. L'estudi permetrà avaluar el possible impacte tant d'instal·lacions de parcs fotovoltaics com d'altres projectes que afectin l'entorn natural i cultural del territori Geoparc. 

Aquesta decisió es va prendre en l'assemblea general extraordinària realitzada a finals de l’any passat, quan els membres de l'Associació Geoparc Conca de Tremp-Montsec es van reunir per tractar els projectes de plaques solars que s'estan desplegant al territori. En aquesta reunió els membres de l'assemblea van arribar a un posicionament comú. El Geoparc Orígens "està a favor de les energies renovables" per tal de mitigar els efectes del canvi climàtic i també per la conservació dels seus paisatges i tradicions. Per aquest motiu es posiciona "en contra de macroprojectes" que puguin posar en perill els valors del territori Geoparc.

Els Geoparcs Mundials de la Unesco, tot i ser àrees protegides per instruments internacionals, no tenen competències o capacitat legal per prohibir cap activitat que es desenvolupi en el seu territori si aquesta compta amb la legalitat oportuna. No obstant, els ajuntaments poden incorporar les recomanacions de l'estudi de paisatge i espais agraris al seu ordenament urbanístic.

Només al Pallars Jussà, es preveu la instal·lació de 700 hectàrees de plaques solars, un impacte que ja ha rebut l’oposició de veïns i entitats, agrupats per la plataforma Salvem lo Pallars i el manifest de la qual ja suma més de 1.700 suports. ​L'Associació Geoparc està formada per 19 municipis de quatre comarques, entre els quals tots els del Pallars Jussà i Baix Pallars, del Pallars Sobirà. També són membres de l’associació els consells comarcals del Pallars Jussà i la Noguera.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació