Dissabte, 20 d'abril de 2024
institucions

Els alcaldes del Sobirà aconsegueixen el compromís del Govern de mantenir l’activitat de l'heliport de Tírvia

Meritxell Budó assegura que s’avaluarà un possible confinament comarcal, però es farà en funció de l'evolució de la pandèmia i “quan les dades ho permetin"

Redacció 19 de gener de 2021 a les 16:49
Els alcaldes, aquest matí, davant el Palau de la Generalitat | CCPS
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, i els quinze alcaldes de la comarca han aconseguit el compromís del Govern de mantenir l’activitat de l'heliport de Tírvia i convertir-lo en base del SEM, així com que pugui operar les 24 hores del dia. És el principal resultat de la trobada que han mantingut aquest matí amb el vicepresident del Govern amb funcions de president, Pere Aragonès, i el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, que els han rebut tot i no tenir hora.

L'anunci del trasllat de la base permanent dels Bombers de l'heliport de Tírvia a l'aeroport de la Seu d’Urgell va ser la gota que va fer vessar el got de la paciència d’alcaldes i president comarcal, un anunci que els va portar a plantar-se aquest dimarts al Palau de la Generalitat per mostrar el "menysteniment” que asseguren que el Govern té amb la comarca

Un cop finalitzada la reunió, el president comarcal ha dit que l'agenda electoral marcarà el ritme dels acords presos, però ha explicat que Aragonès i Calvet s'han compromès a fer més inversions a l'heliport de Tírvia i a comprar els aparells necessaris per convertir-lo en una base del Sistema d’Emergències Mèdiques (SEM). Segons Isus, lo més rellevant de la reunió mantinguda avui amb el Govern ha estat el compromís de no tancar l'heliport de Tírvia. 

La mobilitat comarcal, “quan les dades ho permetin”

Una segona reivindicació que han portat els alcaldes de la comarca al Palau de la Generalitat ha estat la demanda que les comarques amb poca població com el Pallars Sobirà, amb uns 6.000 habitants, puguin gaudir d'un confinament comarcal. Isus ha reconegut que aquesta reclamació serà més difícil d'aconseguir i confia en modificacions puntuals que afavoreixin la mobilitat comarcal.

En aquest sentit, la consellera de la Presidència i portaveu del Govern, Meritxell Budó, ha respòs aquesta tarda als alcaldes del Sobirà que es passarà al confinament comarcal "quan les dades sanitàries ho permetin". La portaveu del Govern diu que són conscients que flexibilitzar la mobilitat és una petició de tot el Pirineu. Budó ha explicat que aquesta petició s'avaluarà, però es farà en funció de l'evolució de la pandèmia i serà el Procicat qui marqui si s'han de "flexibilitzar, mantenir o reforçar" les mesures de confinament.

Amb el confinament municipal, però també amb molts altres aspectes, el Pallars Sobirà vol tenir "una consideració diferent" dels nuclis urbans, segons ha remarcat Isus. Per aconseguir-ho, han plantejat al Govern una nova Llei de Muntanya o dur a terme les modificacions necessàries perquè les comarques del Pirineu tinguin un tracte diferent.

A la llista de reclamacions, els alcaldes també hi han portat la demanda de més inversió pel manteniment de carreteres. Es tracta d’una reivindicació històrica a les comarques pallareses que el temporal Filomena ha accentuat. La setmana passada, recordem, el pas del temporal per la comarca va deixar el nucli de Mencui incomunicat durant més de dos dies

Aquesta no és la primera vegada que els alcaldes del Pallars Sobirà es planten al Palau de la Generalitat per fer valer les seves reivindicacions. La primera vegada va ser a l’abril de 2019 arran de la suspensió del Doctor Music Festival. Enguany, a més, abans de la reunió al Palau de la Generalitat els alcaldes s'han entrevistat amb l'alcaldessa de Barcelona, Ada Colau.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació