17 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars suma 20 nous contagis en l’última setmana, més de la meitat dels quals al Sobirà

Entre el 4 i el 10 de gener s’han detectat 13 positius de Covid-19 al Pallars Sobirà i 7 al Jussà, i ja hi ha 629 persones vacunades

Jordi Ubach Llorens 15 de gener de 2021 a les 10:59
Personal sanitari preparant dosis de vacunes en un centre hospitalari català | CHV
El Pallars no se salva de l’empitjorament generalitzat de la pandèmia a tot el país i veu com en l’última setmana amb dades disponibles els nous contagis han augmentat respecte la setmana anterior. Així, en tota la setmana passada -entre el 4 i el 10 de gener- les comarques pallareses van sumar 20 nous positius per coronavirus, vuit més que set dies enrere. D’aquests contagis, 13 s’han produït al Pallars Sobirà i set al Jussà. 


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà augmenta en nou els contagis respecte la setmana anterior, i també multiplica el risc de rebrot. Aquest continua sent alt, de 790, quan divendres passat era de 121. Per municipis, els 13 nous contagis es reparteixen entre Sort (8), Lladorre (2), Esterri d’Àneu (1), Soriguera (1) i Alt Àneu (1). Els vuit casos detectats a Sort son aïllats, per tant no es pot parlar d’un brot, segons ha indicat a Pallars Digital el director de l’Àrea Bàsica de Salut (ABS) del Pallars Sobirà, Miquel Bretcha.

El Pallars Jussà, per la seva banda, redueix en una persona les xifres de la setmana anterior, registrant set nous contagis en el mateix període comprès entre el 4 i el 10 de gener. Per municipis, els set positius de coronavirus s’han produït a Tremp (3), Salàs de Pallars (2), la Pobla de Segur (1) i la Torre de Capdella (1). Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca és encara alt, de 100, quan set dies enrere era de 280. 

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Ja hi ha 629 persones vacunades al Pallars

Des de l’inici de la campanya de vacunació, Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes xifres, al Pallars Jussà ja han rebut el vaccí 506 persones, mentre que al Sobirà han estat 123. En total, doncs, són 629 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses. Aquesta xifra suposa un 3,12% del total de la població de les dos comarques. Per comarques, aquest percentatge és del 3,82% al Jussà i de l'1,77% al Sobirà.


Puja la velocitat de propagació al Sobirà

La xifra de contagis ha pujat al Pallars Sobirà, així com el risc de rebrot, i això provoca que l’índex Rt sigui també més alt, de 2,78, molt per sobre de la setmana anterior, quan era de 1,21. Al Pallars Jussà, en canvi, aquesta dada ha disminuït considerablement i es troba actualment als 0,72, quan la setmana anterior era de 2,85. Així doncs, el Pallars Sobirà sobrepassa el límit d’1 considerat òptim.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 

S’assoleixen els 800 positius al Pallars 

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 800 positius, dels quals 586 s'han produït al Pallars Jussà i 214 al Pallars Sobirà. Això significa que aproximadament un 6% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha augmentat respecte la setmana anterior. Ara és de 44,40 anys i set dies enrere era de 40,25.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 590 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 421 es van fer al Pallars Jussà i 169 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 3,02% al Jussà i de 8,02% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 10 de gener. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació