Dissabte, 20 d'abril de 2024
TEMPORAL

La neu, el gel i el mal estat de l'accés deixen aïllats uns 15 veïns a Mencui

L’únic accés al poble és un camí de terra que ha quedat totalment anul·lat, mentre els Bombers s’han ofert per portar productes urgents amb helicòpter

Jordi Ubach Llorens 11 de gener de 2021 a les 13:30
L’accés a Mencui, farcit de neu | CCPS
Els 15 veïns del poble de Mencui, al terme municipal de Soriguera, han quedat incomunicats des de dissabte a causa de la nevada caiguda pel temporal Filomena. L’únic accés a Mencui ha quedat totalment anul·lat a causa de la neu i el gel. Això fa que els veïns d’aquesta població del Pallars Sobirà estiguin actualment aïllats sense poder desplaçar-se als llocs de treball o a les localitats on hi ha els serveis essencials.


El poble està situat a 7,5 quilòmetres de l'N-260 i els últims 5,5 quilòmetres per accedir-hi s’han de recórrer en una pista forestal sense asfaltar. La darrera nevada ha deixat més de 55 centímetres de neu a la carretera i ha fet impossible que les màquines llevaneu poguessin netejar-la. 

Des de l’Ajuntament de Soriguera s’han fet gestions al CECAT (Centre de Coordinació Operativa de Catalunya), que han ofert l’ajut dels Agents Rurals, però aquests tampoc han pogut accedir a la població. Els Bombers també s’han ofert per si fa falta portar productes urgents amb helicòpter, ja que ni els camions llevaneus ni els dels propis bombers no poden accedir-hi pel gel i pel mal estat de la via. No obstant, l’alcalde de Soriguera, Josep Ramon Fontdevila, confia en poder deixar "mínimament transitable" la carretera aquest mateix dilluns.
 

Estat actual del camí d’accés a Mencui. Foto: CCPS


Ja fa anys que el consistori pallarès i el Consell Comarcal del Pallars Sobirà denuncien la falta d’inversió per part de la Generalitat de Catalunya per arreglar els accessos de la comarca i el de Mencui en particular. L’Ajuntament de Soriguera afirma que no pot assumir el cost de 300.000 euros que estima necessaris per adequar la via. L'ajuntament i el consell comarcal consideren que aquestes inversions són “essencials” per evitar el despoblament que pateixen comarques com el Pallars Sobirà.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació