Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

El Pallars supera els 800 contagis des de l’inici de la pandèmia, un 6% de la població

Entre el 28 de desembre i el 3 de gener s’han detectat 12 nous positius de Covid-19, vuit al Pallars Jussà i quatre al Sobirà

Jordi Ubach Llorens 8 de gener de 2021 a les 09:24
Una infermera preparant la vacuna del Covid-19 | Josep M Montaner
El Pallars ha trencat la bona dinàmica de les últimes quatre setmanes i veu com aquesta setmana s’han tornat a produir més contagis de Covid-19 que l'anterior, malgrat les xifres no siguin extremadament dolentes. Així, en tota la setmana passada -entre el 28 de desembre i el 3 de gener- les comarques pallareses van sumar 12 nous positius per coronavirus, el doble que set dies enrere. D’aquests contagis, vuit s’han produït al Pallars Jussà i quatre al Sobirà. 


D'aquesta manera, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Jussà ha més que doblat el risc de rebrot en una setmana i aquest continua sent alt, de 280, quan la setmana anterior era de 108. Per municipis, els vuit nous contagis es reparteixen entre Tremp (6), la Pobla de Segur (1) i Castell de Mur (1). 

El Pallars Sobirà, per la seva banda, també dobla les xifres de la setmana anterior pel que fa a la seva situació epidemiològica, registrant quatre nous contagis en el mateix període comprès entre el 28 de desembre i el 3 de gener. Per municipis, els quatre nous contagis s’han produït a Sort (2), Esterri d’Àneu (1) i Alt Àneu (1). Amb aquestes dades, el risc de rebrot a la comarca és actualment de 121, quan set dies enrere era de 57. El Sobirà, doncs, torna a tenir un risc alt, tot i convertir-se actualment en la comarca catalana amb el risc de rebrot més baix.

Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és actualment el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

171 persones vacunades al Pallars

Des de fa dos setmanes, Salut també incorpora a les seves dades les persones que ja s’han vacunat de la Covid-19. Així, segons aquestes dades, al Pallars Jussà han rebut el vaccí 83 persones, mentre que al Sobirà han estat 88. En total, doncs, són 171 les persones que ja s’han vacunat a les comarques pallareses, a l’espera de comptabilitzar les 114 que ho han fet aquest dijous a la residència Fundació Fiella de Tremp.


Puja la velocitat de propagació

La xifra de contagis ha pujat al Pallars Jussà, així com el risc de rebrot, i això provoca que l’índex Rt sigui també més alt, de 2,85, molt per sobre de la setmana anterior, quan era de 0,57. Al Pallars Sobirà, en canvi, aquesta dada no ha augmentat tant i es troba actualment als 1,21, quan la setmana anterior era de 0,85. Així doncs, totes dos comarques sobrepassen el límit d’1 considerat òptim.

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. 

S’assoleixen els 800 positius al Pallars 

En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març de 2020, les comarques pallareses acumulen 805 positius, dels quals 595 s'han produït al Pallars Jussà i 210 al Pallars Sobirà. Això significa que aproximadament un 6% de la població pallaresa ha patit la Covid-19. La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte la setmana anterior. Ara és de 40,25 anys i set dies enrere era de 45,83.

Durant la setmana passada es van realitzar un total de 356 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 278 es van fer al Pallars Jussà i 78 al Sobirà. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 3,15% al Jussà i de 5,19% al Sobirà. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar al màxim la propagació del virus.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 3 de gener. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació i el retard en el recompte.

Altres notícies que et poden interessar

​​​



​​​

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació