Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Tres morts més fan pujar a 58 les defuncions pel brot de la residència de Tremp

El nombre de morts ja representa el 40% dels usuaris i l’1% de la població de Tremp

Jordi Ubach Llorens 16 de desembre de 2020 a les 09:39
Pla general de la residència Fundació Fiella-Sant Hospital de Tremp | ACN
Tres noves defuncions han fet augmentar aquest dimecres a 58 les persones que han perdut la vida pel brot de coronavirus a la residència Fundació Fiella de Tremp, segons ha pogut confirmar Pallars Digital de fonts properes al centre. Hi ha 22 residents positius, 9 dels quals estan ingressats a l’Hospital Comarcal del Pallars i 12 romanen a la residència. Hi ha un últim positiu que es va traslladar a la residència de Guissona. Els treballadors amb coronavirus són actualment 35. Pel que fa al nombre d’avis que ja han superat la malaltia, la xifra continua avui als 55.

Val a dir que a les 58 persones que han traspassat no s’hi inclouen les tres morts que s’han registrat a la residència trempolina des del passat dia 19 i que, segons el Departament de Salut, no tenen relació amb el brot. El cas de la Fundació Fiella de Tremp representa ja la pèrdua de l’1% de la població de Tremp, que és de 5.800 habitants, i el 40% dels 142 usuaris que el centre tenia abans del brot.

Què va passar del 19 al 28 de novembre?

El Departament de Salut va realitzar el dia 20 de novembre un cribratge massiu a residents i treballadors, l’endemà mateix de detectar-se el contagi d’una professional del centre. Als pocs dies es va conèixer que el brot afectava 57 persones (49 residents i 8 treballadors), motiu pel qual, el dia 25 es decideix realitzar un segon cribratge general que eleva els contagis a 121, dels quals 96 de residents.

Finalment, vuit dies després del primer cribratge, Salut decideix intervenir la residència per “estabilitzar” el brot i traspassar la gestió a Gestió de Serveis Sanitaris (GSS) al constatar que la direcció del centre no se’n podia fer càrrec i després que en una setmana es tripliquessin el nombre de casos i s'arribés als 150 positius. La gran qüestió és saber què va passar entre el 19 i el 28 de novembre perquè el virus s’estengués sense aturador per tot el recinte.

La gestió del brot, en el punt de mira

El Departament de Salut va anunciar dijous passat l’obertura d'un expedient sancionador del Govern a la residència Fundació Fiella al detectar-hi “descontrol” i “importants mancances”, entre les quals un aïllament deficient dels residents i un ús incorrecte dels Equips de Protecció Individual (EPI). Un extrem que el Patronat de la Fundació Fiella ha negat a través d’un comunicat i també a través d’un vídeo del seu president.

Paral·lelament, la Fiscalia de Lleida està investigant si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus al geriàtric trempolí, motiu pel qual ha demanat a Salut tota la documentació que acrediti l’actuació del centre


Aquest dimarts la consellera de Salut, Alba Vergés, ha visitat la ciutat, des d’on ha defensat la gestió del Departament que presideix, assegurant que s’ha actuat “des del primer dia” a la residència. Vergés també ha dit que la millor manera d’evitar casos com el del geriàtric de Tremp és “complir estrictament els protocols”, referint-se de manera indirecta a l’anterior direcció.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació