Divendres, 19 d'abril de 2024
coronavirus

Fiscalia torna a demanar documentació a Salut per comprovar els protocols a la residència de Tremp

L'Associació Benestar i Desenvolupament nega que se li encarregués per escrit gestionar el centre

Redacció 14 de desembre de 2020 a les 17:37
Bombers equipant-se per inspeccionar la residència. | Jordi Ubach
La Fiscalia de Lleida ha insistit a demanar documentació al Departament de Salut per comprovar si es van complir els protocols davant el brot de coronavirus que ja ha causat 53 morts a la residència Fundació Fiella de Tremp. La setmana passada van fer la petició als tècnics d'Inspecció del Departament però no han obtingut resposta. És per això que el ministeri públic ha tornat a demanar la informació aquest dilluns, directament a la responsable dels Serveis Territorials de Salut a Lleida, Divina Farreny. De moment, no consta que cap família hagi denunciat els fets ni als Mossos d'Esquadra ni judicialment.


Des de finals de novembre, el centre està intervingut i gestionat per Gestió de Serveis Sanitaris (GSS), després que la setmana anterior els casos es tripliquessin i arribessin als 150. Actualment 81 residents i 42 treballadors són positius de Covid-19. El passat dijous Salut va fer pública l’obertura d'un expedient sancionador a la residència per part del Govern al detectar-hi “descontrol” i “importants mancances”, un extrem que el Patronat de la Fundació Fiella ha negat aquest dissabte a través d’un comunicat.

Aquesta no és la primera investigació que es fa en una residència pallaresa d’ençà que va esclatar la pandèmia al mes de març. La Fiscalia de Lleida ja va obrir diligències, a la primavera, al Centre Geriàtric del Pirineu de la Pobla de Segur, que finalment es van arxivar al no detectar cap irregularitat en la gestió de la residència. El centre també va patir un important brot de Covid-19 que va causar la mort de 17 residents.

L’ABD nega que se li encarregués per escrit gestionar la residència

L'Associació Benestar i Desenvolupament (ABD) ha negat que se li encarregués per escrit la gestió de la residència Fundació Fiella de Tremp. Reconeixen, però, que Salut els va preguntar telefònicament si podien donar suport a la direcció, però dos dies després ho van encarregar a Gestió de Serveis Sanitaris.

L'ABD ha assenyalat que disposen d'un equip d'intervenció Covid-19 que puntualment dona suport a les residències per encàrrec de la Generalitat. En aquest sentit, remarquen que l'equip ja ha dut a terme la gestió temporal d'alguna residència intervinguda pel Govern. 

De fet, segons l'ONG, la Generalitat va contactar telefònicament amb ells sobre el cas del brot de la residència de Tremp i els va preguntar si podien donar suport a la direcció. El divendres 27 de novembre, un tècnic de l'equip especialitzat d'intervenció Covid-19 de l'ABD es va desplaçar a la capital del Pallars Jussà per elaborar un diagnòstic de valoració de necessitats. L’endemà, el dissabte 28, la Generalitat va comunicar telefònicament a l'ABD que intervenien la residència i que la gestió aniria a càrrec de GSS.

Per tot plegat, l'ABD ha volgut deixar clar que no ha tingut cap encàrrec per escrit per gestionar la residència en qüestió i, per tant, l'afirmació que va fer el Patronat de la Fundació Fiella el cap de setmana, on indicava que la direcció de la residència va quedar sota el control i responsabilitat de l'ABD, “no respon de forma fidedigna a la realitat”.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació