Divendres, 26 d'abril de 2024
coronavirus: balanç setmanal

Baixen els nous contagis al Pallars però la situació segueix sent delicada al Sobirà

La comarca ha registrat 27 nous positius l’última setmana, mentre que al Pallars Jussà només n’hi ha hagut quatre

Jordi Ubach Llorens 12 de novembre de 2020 a les 12:11
Un sanitari fent la prova PCR a un home | ACN
Després de diverses setmanes empitjorant, la situació del coronavirus a les comarques pallareses ha millorat l’última setmana. Tot i que el nombre de contagis al Pallars Sobirà continua sent alt, en tota la setmana passada -entre el 2 i el 8 de novembre- es van registrar a la comarca 27 nous positius per Covid-19, nou menys que la setmana anterior. Per municipis, els casos es reparteixen entre Sort (14), Esterri d’Àneu (6), Espot (2) i Baix Pallars, Alins, Alt Àneu, Soriguera i Rialp amb un contagi cadascun. 


Així, segons les dades fetes públiques aquest dijous pel Departament de Salut, el Pallars Sobirà manté actualment un risc de rebrot molt alt, de 903, el que suposa un augment de 68 respecte la setmana anterior. Cal dir que la residència de gent gran de Sort ha patit recentment un brot que ha afectat 26 persones i que ha causat la defunció d’un dels residents ingressats.

El Pallars Jussà, per la seva banda, només ha sumat quatre nous casos de Covid-19 en el mateix període comprès entre el 2 i el 8 de novembre, els que s’han detectat als municipis de la Pobla de Segur (2) i Gavet de la Conca (2). Es tracta d’un nombre de positius significativament més baix que la setmana anterior i que dos setmanes enrere, quan se’n van sumar 12, fet que deixa el risc de rebrot a la comarca en moderat (66) després de diverses setmanes essent alt.

Amb aquestes dades sobre la taula, s'observa que el Pallars Jussà és la comarca que té un risc de rebrot més baix de tot Catalunya, per davant de la Terra Alta (168) i l’Alta Ribagorça (198). De fet, a dia d’avui, el Pallars Jussà és l’única comarca catalana que no té un risc de rebrot alt. Val a dir que en zones amb baixa densitat de població i un comportament de pocs contagis, com és el cas del Pallars, qualsevol petit increment pot distorsionar les dades sense que la situació sigui d'extrema gravetat.

Disminueix la mitjana d’edat i el nombre de tests

La mitjana d'edat entre els nous contagis en el conjunt del Pallars ha disminuït respecte la setmana anterior. Ara és de 48,65 anys i set dies enrere era de 53. En total, des de l'inici de l'episodi a mitjans de març, el Pallars suma 408 positius, dels quals 245 s'han produït al Pallars Jussà i 163 al Sobirà.


Durant la setmana passada es van realitzar un total de 389 proves -PCR i tests d’antígens- a les comarques pallareses, de les quals 264 es van fer al Pallars Jussà i 125 al Sobirà. Són 140 anàlisis menys de les que s’havien fet la setmana anterior. El percentatge de tests amb resultat positiu ha estat de 3,80% al Jussà i de 24,37% al Sobirà, una xifra, aquesta última, extremadament alta. Cal tenir en compte que l'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana no superar el llindar del 5% per evitar la propagació del virus.

Velocitat de propagació dispar a les dos comarques

El Pallars Sobirà és de les dos comarques pallareses la que té l’índex Rt més alt, amb 1,14, experimentant un lleuger augment respecte la setmana passada, quan era de 1,02. Al Pallars Jussà, per contra, aquesta dada es redueix notablement i se situa ara als 0,50, quan la setmana anterior era de 0,83. 

L’índex Rt calcula la velocitat de propagació de la malaltia mesurant el nombre mitjà de persones infectades per una persona infecciosa. Que aquesta xifra es mantingui per sota d’1 és clau per frenar l'expansió de la Covid-19, ja que significa que una persona infectada ja no transmet el virus a més d'una persona. No és el cas, ara mateix, del Pallars Sobirà.


Com es calcula el risc de rebrot?

El risc de rebrot es calcula a partir de l'índex EPG, que posa en relació la velocitat de propagació dels darrers set dies amb la incidència acumulada per 100.000 habitants de les últimes dos setmanes. El resultat permet saber si el risc de rebrot és baix (menys de 30), moderat (entre 30 i 70), moderat-alt (entre 70 i 100) o alt (més de 100).

Per minimitzar l'impacte del retard en computar les xifres, el Departament de Salut mostra al seu web les dades a partir del quart dia anterior a la data actual. És per això que en aquesta notícia mostrem dades fins el 8 de novembre. El motiu, segons Salut, és que els números poden variar d’un dia a l’altre donada la peculiaritat de la situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació