1 de 10
parc natural de l'alt pirineu

Una Comissió Científica impulsarà la recerca al Parc Natural de l'Alt Pirineu

Els estudis del parc han conclòs que la qualitat del cel i el so a la Vall Ferrera i la Vall d'Isil són "excel·lents"

Un sonòmetre instal·lat al Refugi del Fornet per mesurar la qualitat del so | ACN
per Redacció, 10 de novembre de 2020 a les 09:24 |
La Junta Rectora del Parc Natural de l'Alt Pirineu (PNAP) ha aprovat la creació de la Comissió Científica, un nou òrgan que vetllarà per promoure la recerca i garantir la transferència de coneixement per millorar la conservació del seu patrimoni natural. Joan Ordi, president del PNAP, ha explicat que fer públics aquests coneixements a la societat ha de contribuir a generar consciència de la importància i vàlua d'aquest territori.

La comissió tindrà un mínim de 10 i un màxim de 20 persones expertes dels diversos àmbits. A més, comptarà amb persones expertes vinculades a les entitats de l’entorn proper al parc que donin suport a la recerca o a la seva divulgació. Aquesta Comissió Científica coordinarà les seves actuacions amb l’Observatori del Patrimoni Natural i la Biodiversitat. A més, permetrà coordinar més fàcilment les recerques amb els parcs naturals veïns d’Andorra i l’Arieja, a França, en el marc del Parc Pirinenc de les Tres Nacions.


D'altra banda, en la reunió de la Junta Rectora s'ha presentat els resultats de les mesures de la qualitat del cel nocturn i sonora que han conclòs que "en general són excel·lents".
Les mesures de qualitat del so i del cel formen part del procés de la declaració com a Zona d'especial protecció de la qualitat acústica i Punt de referència del cel nocturn que el parc té en marxa.Concretament, per avaluar la qualitat acústica s'han impulsat dues campanyes: una a la Vall Ferrera entre els mesos de juliol i agost de 2019, i una altra a Isil durant el mes d'agost de 2020. Els resultats obtinguts indiquen que el parc disposa d'una qualitat acústica excel·lent, obtenint nivells d'immissió sonora inferiors als 50 decibels en horari diürn i inferior als 40 decibels en horari nocturn.

Pel que fa a la contaminació lumínica, el parc disposa d'una qualitat de cel nocturn excel·lent en nombrosos llocs, compatible amb les certificacions ambientals de màxima categoria segons les entitats Starlight o Darksky.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació