Dimarts, 23 d'abril de 2024
fibra òptica

El Govern confia fer arribar la fibra òptica a tots els municipis del Pallars Sobirà l’estiu que ve

El conseller Puigneró diu que s'hauran de buscar “solucions proporcionals” per fer arribar una connexió ràpida a tots els nuclis de població

Redacció 9 d'octubre de 2020 a les 10:43
Rasa per fer passar la fibra òptica a la C-13, a Llavorsí | ACN
El conseller de Polítiques Digitals i Administració Pública, Jordi Puigneró, ha presentat aquest dijous els projectes de desplegament de la xarxa de fibra òptica de la Generalitat a les comarques del Pallars Sobirà i l'Alta Ribagorça. Al Pallars Sobirà, el departament invertirà aquest any 3,4 milions d'euros per tenir connectats “el 100% dels municipis de la comarca” a l’estiu de 2021, fent arribar la fibra a la Vall de Cardós, la Vall Ferrera, els trams Tírvia-Burg, Sorpe-Isil i pel sud de Sort a Gerri de la Sal.

Fins avui, el Govern ja ha executat el projecte del tram Sort-Llavorsí-Vall d'Àneu amb una inversió de 2,5 milions d’euros. Aquests diners s’han destinat a fer el desplegament a Sort, que ha suposat un cost de 500.000 euros, i al tram entre Llavorsí i la Val d’Aran, aprofitant i connectant tota la Vall d’Àneu, amb 2 milions d’euros més. Amb els nous projectes de desplegament, en total, el Govern haurà invertit al Pallars un total de 6 milions d’euros. 

A l'Alta Ribagorça, el Govern farà una inversió de 4,4 milions d'euros per estendre 68 quilòmetres de fibra òptica que connectaran la capital i els tres municipis de la comarca que donaran cobertura al 99,3% de la població. Segons el conseller, "segurament estem davant la inversió més gran feta pel Govern a les comarques del Pirineu en aquesta legislatura". En aquest sentit, Puigneró creu que "avui fem un gran salt endavant en la igualtat digital pels pobles i municipis més allunyats en quilòmetres, però no en megabytes". 

El Govern assegura l’arribada de la fibra òptica “a tots els municipis”, cosa que no significa que ho faci a tots els nuclis de població. En aquest sentit, el conseller ha dit que s'hauran de buscar “solucions proporcionals” d'acord amb ajuntaments, consells comarcals o Diputació de Lleida per no deixar-los al marge de la connectivitat. El conseller ha explicat que en molts casos no caldrà la fibra i serà suficient amb solucions sense fils.

Impuls al desplegament de la fibra òptica

Les obres, previstes per al 2021, s'inclouen en l'acord de Govern del 4 d'agost per accelerar el desplegament de la xarxa de fibra òptica al territori. Cal recordar que l'acord de Govern preveu un increment de 57 milions d'euros més d'inversió, que se sumen als 13,5 que ja estan en execució per connectar les capitals de comarca.

D'aquesta manera, el Govern destinarà fins al 2021 un total de 70 milions d'euros en l'extensió de la xarxa de fibra òptica arreu del territori amb l'objectiu de connectar tots els municipis de més de 50 habitants. En total, més de 6.000 quilòmetres de fibra que garantiran la connectivitat, l'equilibri territorial i la cohesió social a tot el país.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació