Divendres, 19 d'abril de 2024
fibra òptica

El Pallars és un dels territoris amb pitjor connexió de la demarcació de Lleida

Així ho demostra una enquesta elaborada per la Diputació per tal de conèixer la realitat tecnològica dels ajuntaments i les comarques lleidatanes

Redacció 28 de juliol de 2020 a les 08:43
Imatge dels treballs de desplegament de la fibra òptica, iniciats al maig | Govern
L’Àrea de Noves Tecnologies de la Diputació de Lleida ha realitzat una enquesta als municipis de la demarcació per tal de conèixer l’estat de les comunicacions digitals. Davant l’actual context d’emergència, incertesa i impredictibilitat, s’ha reforçat l’escolta activa als municipis per obtenir l’estat de situació més nítid i en temps real dels reptes, necessitats i dificultats a les que s'enfronten els ajuntaments en relació a la connectivitat tecnològica, l’accés i l’ús de les eines digitals.

L’enquesta, realitzada als 231 municipis de les comarques lleidatanes, busca donar resposta als aspectes determinants en el present i futur de les administracions per a un millor servei a la ciutadania i la construcció de la vida post-confinament com la cobertura de telefonia mòbil, la connectivitat a Internet, l’accés a banda ampla, així com la disponibilitat d’eines d’administració electrònica i teletreball.

Un territori desigual

Els resultats mostren dues realitats asimètriques: una part del territori ben connectada i una altra encara pendent de connectar de manera òptima. Aquesta darrera coincideix, en línies generals, amb el mapa de les comarques més envellides i amb indicadors més importants de despoblament, entre les quals s’hi troben les comarques pallareses.

Així mateix, les conclusions revelen que l’accés i la cobertura mòbil 3G i 4G a les diferents comarques ja és normalitat, mentre que la distribució de les eines facilitadores de teletreball és molt desigual arreu de la província. 

Els resultats d’aquesta enquesta s’han introduït en el Sistema d’Informació Territorial Municipal (SITMUN) de la Diputació de Lleida per poder disposar d’una visualització estructural i geogràfica de les dades, i es posaran a disposició de la ciutadania en format de dades obertes. En aquest mateix sentit, la Diputació ha trobat resposta alternativa a les interpretacions tècniques sobre les vies per on ha de transitar el desplegament de la fibra òptica i que fa uns mesos que mantenien aturat el projecte.

La Fase 1 del desplegament s’ha modificat parcialment i se sumen sinèrgies amb el Departament de Polítiques Digitals de la Generalitat per allargar el desplegament de la fibra a les comarques del Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, Les Garrigues, la Noguera, el Pallars Sobirà i el Baix Segre.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació