Dissabte, 25 de maig de 2024
MEDI AMBIENT

Rècord de recollida selectiva de residus a Catalunya amb un 45%

El Pallars Sobirà és la sisena comarca que millor recicla, mentre que el Jussà ha augmentat les tones de residus recollits

Redacció 27 de juliol de 2020 a les 09:45
Contenidors de recollida selectiva | Adrià Costa
La recollida selectiva a Catalunya va augmentar un 9% el 2019 respecte a l'any anterior i va arribar al 44,8% del total dels residus municipals -1,8 milions de tones-, la xifra més alta fins ara al país. El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, s'ha mostrat optimista sobre l'objectiu d'arribar al 50% de la recollida selectiva aquest any i ha reivindicat el paper d'ajuntaments i altres ens. 

Pel que fa a les comarques pallareses, amb un 56,3% el Pallars Sobirà és la sisena comarca amb millors registres. El Pallars Jussà, en canvi, no arriba a la mitjana catalana i es queda al 41,81%. El nombre de tones recollides va superar les 5.800 a les dos comarques, tot i que al Sobirà s’han reduït més d’un 3%. Per altra banda, al Pallars Jussà se'n van recollir gairebé 3.000, un 7,27% més respecte al període 2017-2018. 


En termes d’emergència climàtica, la recollida selectiva va evitar l’any 2019 l‘emissió de 564.000 tones de gasos amb efecte d’hivernacle, equivalent al CO2 que produeixen 564.000 vehicles durant un any recorrent una distància de 10.000 quilòmetres. “la generació de residus i la seva gestió a través de la recollida selectiva formen part de la nostra Agenda Verda, una agenda que prioritza l’activació del nou Pla d’Acció d’Economia Circular de la Unió Europea", ha dit Calvet.

Per tipus de residu, la recollida selectiva que ha crescut més a Catalunya en comparació amb l'any anterior ha estat el paper i el cartró, amb un 29% més. La recollida selectiva de vidre ha crescut un 6,6% i també han arribat al màxim registrat mai la fracció orgànica dels residus municipals, amb un increment del 6% respecte el 2018, i els envasos lleugers, amb un increment del 4,5%.

El servei de recollida de l’orgànica s’ha prestat a 793 municipis, dels quals 294 tenen també implantat autocompostatge. La fracció resta –la que no es recull de forma selectiva– ha disminuït un 3,75% respecte l’any anterior i ha estat de 2,2 milions de tones.

El director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha apuntat, sobre l'impacte de la pandèmia -molt clar en la generació de residus-, que no han notat un relaxament dels hàbits de la població.

Les dades, per comarques

El Berguedà pren el relleu a Osona com la comarca que més recicla. L’escalada del Berguedà ha estat fulminant, tenint en compte que fa dos anys se situava en el número 36 de la classificació, del total de les 42 comarques. I que al 2018 va passar al lloc 20.

La quantitat de comarques que supera el 50% de la recollida selectiva ha passat de 10 a 13. De millors a pitjors resultats el rànquing incorpora el Berguedà, Osona, el Priorat, el Moianès, la Segarra, el Pallars Sobirà, el Montsià, la Conca de Barberà, la Garrotxa, l’Alt Urgell, el Bages, la Terra Alta i el Gironès. A més, les quatre primeres comarques -Berguedà, Osona, Priorat, i Moianès-, amb una recollida superior al 60%, ja estarien complint l’objectiu europeu.

Les dades de la recollida selectiva, per comarques by naciodigital on Scribd

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació