16 d'abril de 2024
medi ambient

​Calvet garanteix als alcaldes que l'Agència de la Natura es gestionarà «per al territori i amb el territori»

El conseller envia una carta als batlles i consells comarcals anunciant l'increment de la representació del món local

Redacció 10 de juny de 2020 a les 09:59
El conseller Calvet, en una visita institucional recent al Masnou | ACN
El conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha enviat una carta a 425 alcaldes i als presidents dels consells comarcals de Catalunya assegurant que l'Agència de la Natura es gestionarà “per al territori i amb el territori”. Conscient de l'aparició durant les darreres setmanes de "dubtes sobre l'abast competencial, la representativitat i el funcionament de la futura Agència", el conseller explica que ha decidit dur a terme un seguit d'accions "per esvair definitivament els dubtes".

Calvet explica que aprofitant les esmenes vives, la representació del món local a la direcció de l'agència passarà de 3 a 4 membres. A més, es compromet a iniciar un procés de participació amb el territori per elaborar els estatuts. 


El conseller comença la carta informant que la junta de portaveus del Parlament ha "confirmat" que la proposició de llei de creació de l'Agència de la Natura de Catalunya se sotmetrà a debat i votació al proper ple ordinari dels dies 17 i 18 de juny. Aquesta decisió s'ha pres després que un centenar d'alcaldes i propietaris s'hagin concentrat a les portes del Parlament i s'hagin vist amb el seu president, Roger Torrent, a qui han lliurat un manifest i demanant que s'ajornés la votació per crear l'Agència de la Natura de Catalunya.

A la carta Calvet defensa que les darreres setmanes ha dut a terme reunions amb consells d'alcaldes, representants dels consells comarcals i entitats vinculades al món local o a la gestió del medi natural.  "He pogut copsar aquests dubtes, respondre'ls, crec que positivament i prendre consciència de la necessitat de transformar aquests dubtes en oportunitats per a disposar d'una Agència al servei del territori", exposa. Per això anuncia "un seguit d'accions per esvair definitivament els dubtes".

Informa que ha fet arribar una carta als grups parlamentaris impulsors de la proposició de llei, que són JxCat, ERC, PSC i Comuns, per demanar-los que aprofitant les esmenes vives modifiquin la composició del consell de direcció de l'Agència per incrementar la representació del món local de tres a quatre membres.
 
També explica que ha demanat a l'Associació Catalana de Municipis (ACM) i la Federació de Municipis de Catalunya (FMC) que pel consell de direcció escullin representants dels municipis on "hi hagi major percentatge d'espais amb algun nivell de protecció, o bé que la gestió del medi natural sigui una activitat rellevant en el seu territori".

Afegeix que s'ha compromès a "iniciar immediatament un procés de participació amb el territori i els sectors implicats" per tal d'elaborar els estatuts de l'Agència perquè la gestió es faci "per al territori i amb el territori". Indica que aquest procés es farà a nivell de comarques i vegueries.


"Assumeixo el compromís de dur a terme un desplegament territorial de l'Agència", exposa Calvet a la carta. Assegura que "comptarà amb una estructura descentralitzada ubicada als territoris amb més relació amb el patrimoni natural, fugint d'una visió metropolitana i centralitzada de la gestió del medi natural i la biodiversitat".

Finalment, el conseller diu que creu que l'Agència de la Natura "pot ser un bon instrument en la lluita compartida contra el despoblament, amb activitat econòmica que ens permeti la generació d'ocupació i valor afegit pels municipis i comarques”. Calvet ha fet arribar la carta als alcaldes amb els que s'ha reunit les darreres setmanes, que són 425. També l'ha enviat als 41 presidents dels Consells Comarcals, així com als presidents de l'ACM, la FMC, Micropobles, ARCA, EFOCAT.

Manifest a favor dels espais naturals protegits

Les directores i directors responsables dels espais naturals protegits de Catalunya, entre els quals es troben el Parc Natural de l’Alt Pirineu i el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici, han signat un manifest a favor de la creació de l’Agència de la Natura. Per un altre costat, la portaveu del Govern de la Generalitat, Meritxell Budó, ha garantit aquest dimarts que si el Parlament aprova la creació de l'Agència de la Natura, l'executiu garantirà que "es tinguin en compte les preocupacions del territori". 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació