Dissabte, 20 d'abril de 2024
cel fosc

Ampliada l’àrea de protecció lumínica en cinc municipis del Pallars

Es tracta de Tremp, a l’àrea del Montsec, i de Sort, Espot, la Guingueta d’Àneu i la Torre de Capdella a la zona d’Aigüestortes.

Jordi Ubach Llorens 18 de març de 2020 a les 12:28
El cel del Montsec gaudeix d'unes condicions excepcionals | Celístia Pirineus
El Departament de Territori i Sostenibilitat ha aprovat dos resolucions a partir de les quals amplia l’àrea de protecció lumínica a les zones del Montsec i del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici. Això implica la inclusió a aquesta zona de cinc municipis pallaresos. Són Tremp, a l’àrea del Montsec; i Sort, Espot, la Guingueta d’Àneu i la Torre de Capdella a la zona d’Aigüestortes. 

Quant al Montsec, a part del de Tremp, també s’han inclòs els municipis de Castelló de Farfanya, Cubells, Montgai, la Sentiu de Sió i Tiurana, tots de la Noguera i per estar dins l’àrea d’influència de l’Observatori Astronòmic del Montsec (OAM), situat a Sant Esteve de la Sarga. Aquest últim, juntament amb els municipis d'Isona i Conca Dellà, Castell de Mur, Llimiana i Gavet de la Conca ja formaven part d’aquesta àrea.

Figurar dins una àrea de protecció lumínica implica restriccions en l’enllumenat públic. En el cas de Tremp, la zona de màxima protecció afectarà tot el municipi, amb l’única excepció del camp de futbol Pedrasanta, que es manté com a zona de protecció moderada. L’alcaldessa de Tremp, Maria Pilar Cases, ha explicat que Tremp ja fa anys que treballa en la protecció del cel fosc, i la mostra és l’enllumenat de la rambla Doctor Pearson, remodelada i inaugurada ara fa un any.
 
Paral·lelament, Territori també ha ampliat l’àrea de protecció a la zona perifèrica del Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sanbt Maurici amb la inclusió de cinc municipis, cinc dels quals pallaresos. Es tracta de Sort, la Guingueta d’Àneu, Espot i la Torre de Capdella, als que s’hi ha de sumar la Vall de Boí, a l’Alta Ribagorça. Tots aquests municipis, segons Territori, ja estan treballant en la línia de protecció i han iniciat obres d'adequació de les seves instal·lacions d’il·luminació. 

L’objectiu de les àrees de protecció lumínica és mantenir al màxim possible les condicions naturals de les hores nocturnes, en benefici de la fauna, de la flora i dels ecosistemes en general.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació