Dissabte, 27 d'abril de 2024
trànsit

Reoberta la C-13 entre Rialp i Llavorsí després de 42 hores de tall

S'ha habilitat a la zona de l'esfondrament un carril de circulació amb pas alternatiu que es regularà amb operaris i semàfors

Jordi Ubach / ACN 29 de desembre de 2019 a les 18:21

La C-13 entre Rialp i Llavorsí s'ha reobert aquest diumenge a les 14:30h després de més de 42 hores de tall a causa d'una esllavissada de roques i l'ensorrament de part d'un talús. A la zona de l'esfondrament, al quilòmetre 141,5, s'ha habilitat un carril amb pas alternatiu i una regulació que es farà amb operaris senyalistes durant el dia –per fer la circulació el més àgil possible- i amb semàfors durant la nit.

Els vehicles ja han començat a passar en ambdós sentits i han trencat així un cap de setmana "d'aïllament” d’11 municipis del Pallars Sobirà pel sud. "Obert ja el pas alternatiu a la C-13. Els conductors poden accedir a la zona sabent que el pas de vehicles s'alternarà en les dues direccions. Agrair un cop més la feina feta des del parc de carreteres d'Esterri, dels Mossos i de la resta de funcionaris i operaris implicats!", ha piulat el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet.

En les propers dies els operaris continuaran treballant per reforçar el talús amb més ancoratges i malles de seguretat, i per tornar a habilitar dos carrils de circulació en aquest punt de la C-13. Calvet ha avançat que ja s'estan estudiant "solucions més definitives" com alguna visera o galeria en alguns dels indrets més compromesos de la C-13. "Però això ja estaríem parlant de mesos", ha reconegut el conseller en declaracions a Catalunya Ràdio.

"L'esllavissada ha estat un accident, però he de demanar disculpes a les persones del país que ara han de fer un tomb perquè no hi ha alternativa a la C-13", ha manifestat el conseller de Territori i Sostenibilitat. "Hem actuat d'emergència i ho hem fet ràpid i bé. El que hem de fer és reforçar encara més el manteniment de la carretera", ha reconegut Calvet.
 

Tècnics treballant a l'esllavissada de roques que ha tallat la C-13 entre Rialp i Llavorsí. Foto: ACN


El despreniment de roques es va produir divendres a les 20h de la tarda a la zona coneguda com la moleta de Roní, tot i que al migdia ja es va haver de donar pas alternatiu a la circulació per esllavissades de roques en aquest mateix punt. Els tècnics que van treballar durant hores per restablir la circulació no van poder garantir la seguretat del trànsit, motiu pel qual es va optar per tallar la via, ja que durant la tarda va continuar baixant material de la muntanya.

Per sort, els despreniments més importants no van atrapar cap vehicle ni van provocar cap accident. En aquests moments el trànsit es desvia per vies alternatives, segons el Servei Català de Trànsit, i 11 dels 15 municipis del Pallars Sobirà es troben incomunicats pel sud. Per accedir i sortir de Llavorsí per aquesta zona cal donar un tomb de més de 100 quilòmetres per la N-260, creuant el Pont de Suert i Vielha passant pels ports de Perves, Viu de Llevata i de la Bonaigua.

A banda de l'afectació que el tall ha provocat als propis veïns i veïnes dels municipis de la zona, el sector turístic del Pallars Sobirà també s’ha vist afectat per aquests despreniments i tem greus pèrdues econòmiques per un cap de setmana “perdut” en plena campanya nadalenca i d’alta afluència de visitants.

"El 80% de la comarca viu del turisme. Això ens fa molt mal", ha afirmat l'alcalde d'Esterri d'Àneu, Pere Ticó, als micròfons de RAC1. "Hem d'exigir aquestes inversions. El manteniment de carreteres s'està fent, però no acompanyat d'inversions", ha sentenciat Ticó, que també ha lamentat que alguns mitjans només facin esment als problemes per accedir a les estacions d’esquí. "Nosaltres aquí hi vivim tot l'any. No només durant el cap de setmana", ha assenyalat l'alcalde d'Esterri.
 

TRÀNSIT: Consulta les incidències viàries en temps real

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació