Dijous, 18 d'abril de 2024
festes del foc

Un projecte de les festes del foc als Pirineus rep 670.000 euros de la Unió Europea

Preveu crear un museu virtual fallaire i una aplicació per a mòbils, entre altres actuacions, per donar a conèixer i divulgar aquesta tradició

Redacció 15 de novembre de 2019 a les 10:07
Les falles del Pirineu rebran un important ajut per promocionar-se | Jordi Ubach
El projecte Festes del foc dels solsticis del Pirineu, impulsat per la Càtedra Educació i Patrimoni Immaterial dels Pirineus (CEPIP) de la Universitat de Lleida (UdL), amb set socis més, rebrà 670.344,42 euros dels fons Feder de la Unió Europea, un 65% del seu cost total. El projecte ha estat un dels 43, dels 74 que hi optaven, subvencionats en la última convocatòria del programa POCTEFA 2014-2020, creat per fomentar el desenvolupament sostenible i la integració econòmica i social d’Espanya, França i Andorra. 

Entre les accions principals del projecte, que té dos anys de durada, hi ha la creació d'un museu o plataforma virtual sobre el món fallaire així com una aplicació mòbil destinades a divulgar i posar en valor aquest patrimoni cultural immaterial de la humanitat a associacions, empreses culturals i particulars. També preveu la senyalització de 63 pobles fallaires, l'elaboració de materials pedagògics i un simposi internacional.

A més de la recerca, el projecte preveu la senyalització dels 63 pobles fallaires -tres a Andorra, 17 a Catalunya i l'Estat espanyol i 34 a França-, l'elaboració de materials pedagògics innovadors en el marc de les TICs per a centres de primària i secundària en occità, català, castellà, i francès, així com la celebració d'un simposi internacional sobre falles, haros i brandons. 

Els socis del projecte (la UdL, les universitats de Barcelona i de Perpinyà Via Domitia, el Centre International de Recherche et Documentation Occitanes–Institut Occitan de Cultura, el Departament de Cultura, el Govern d'Andorra, el Conselh Generau d'Aran, i el Patronat de Promoció Econòmica de la Diputació de Lleida) també estudiaran la possibilitat de posar en marxa estudis superiors transfronterers especialitzats en patrimoni immaterial dels Pirineus.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació