Dimecres, 24 d'abril de 2024
recollida selectiva

El Pallars Sobirà se situa a nivells europeus en recollida selectiva

El sistema porta a porta ha permès a la comarca gairebé doblar els seus resultats en quatre anys

Redacció 8 de novembre de 2019 a les 11:53
El porta a porta funcionant des del 2015 al Pallars Sobirà | ACN
El director de l’Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost, ha presentat aquest dijous les dades de generació i gestió dels residus municipals als àmbits de Lleida i l’Alt Pirineu i Aran de l’any 2018.

Les xifres, corresponents a les comarques de l’Alt Urgell, l’Alta Ribagorça, la Cerdanya, les Garrigues, la Noguera, el Pallars Jussà, el Pallars Sobirà, el Pla d’Urgell, la Segarra, el Segrià, l’Urgell i la Val d’Aran, indiquen un augment en la generació de residus en aquesta àrea, tot i que, per càpita, encara se situa per sota de la mitjana catalana.

Les dades més positives, un cop més, les aporta el Pallars Sobirà, que és la comarca que millor separa amb un índex de recollida selectiva del 57,29%, en la línia dels objectius europeus i per damunt dels 54,22% del 2017. El Pallars Jussà, en canvi, es queda al 39,50%, per damunt de l’Aran, el Segrià o la Noguera però per sota de l’Alta Ribagorça, l’Alt Urgell o el mateix Pallars Sobirà. El 2017 el Jussà va tenir un índex de recollida del 37,42%.

Cal recordar que el Sobirà compta amb un model individualitzat de recollida selectiva a gairebé el conjunt de la comarca, l’anomenada recollida porta a porta, que es va implantar el març de 2015 i que li ha permès passar d’un 30% de recollida selectiva l’any 2014 a les xifres actuals. Els municipis que millor reciclen són Esterri d’Àneu (69,74%), Espot (67,18%), Sort (62,64%), Alins (62,25%) i Rialp (59,48%), tots cinc per damunt de la mitjana comarcal.
 

Els resultats s'han presentat aquest dijous. Foto: ACN


La Cerdanya continua sent la comarca a la cua de la recollida selectiva en l’àmbit de Ponent i Alt Pirineu amb un 24,86%. Ocupa aquesta darrera posició des de l’any 2013, sis anys consecutius. A més del Pallars Sobirà, la Segarra, l’Alt Urgell, el Pla d’Urgell i l’Alta Ribagorça se situen per sobre de la mitjana de Catalunya en separació de residus.

Generació per sota de la mitjana

L’any 2018, en el conjunt de l´àmbit de Lleida i l’Alt Pirineu es van generar 206.409 tones de residus municipals, un 4,4% més que l’any anterior. Des de l’any 2002, la Val d’Aran és la comarca que més residus genera de tot l’àmbit territorial, amb un impacte evident del turisme. La segueix el Pallars Sobirà, que supera la generació mitjana de Catalunya.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació