Dijous, 25 d'abril de 2024
meteorologia

La llevantada pot deixar més de 100 litres de pluja en 24 hores

La Confederació Hidrogràfica de l’Ebre emet un avís pel possible augment significatiu del cabal del riu Noguera Pallaresa

Redacció 22 d'octubre de 2019 a les 08:23
Protecció Civil de la Generalitat ha activat l'alerta del Pla Especial d'Emergències per Inundacions de Catalunya (Inuncat) per la llevantada prevista a partir d'aquest dimarts que s'allargarà fins demà dimecres, segons el Servei Meteorològic de Catalunya. L'episodi comportarà afectacions per pluges abundants de més de 100 litres per metre quadrat en 24 hores a Catalunya i de fins a 200 litres en alguns indrets.

També hi haurà crescuda de rius i rieres i acumulacions d'aigua en zones urbanes, especialment al litoral i prelitoral de Tarragona i de Barcelona i a tota la demarcació de Girona. En aquest sentit, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre (CHE) ha emès un avís hidrològic per l'augment significatiu del cabal del riu Noguera Pallaresa davant les pluges intenses i persistents.

Segons les previsions, aquest dimarts hi haurà pluges de mar cap a terra a tot el litoral i prelitoral que escombraran de sud a nord i d'oest a est. A partir del migdia i la tarda s'esperen precipitacions generalitzades, però especialment a litoral i prelitoral, inicialment per les comarques de Tarragona i sud i est de Lleida, i posteriorment desplaçant-se a la tarda a les comarques de Barcelona i de nit i matinada a totes les comarques de la demarcació de Girona.
 
Avís de la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre

Arran d'aquest episodi, s'espera que creixi el cabal dels rius catalans. Així, la Confederació Hidrogràfica de l’Ebre ha avisat de la possibilitat que el cabal dels rius catalans creixin davant les pluges intenses i persistents previstes. Un d’aquests rius és la Noguera Pallaresa, on els acumulats podrien superar els 100 litres per metre quadrat, segons la CHE.

No obstant això, la Confederació Hidrogràfica confia que l’efecte laminador dels embassaments, que hores d’ara es troben en situació de baixes reserves, reduirà els cabals circulants aigües avall. A causa de l'alta intensitat de les precipitacions previstes, no es descarten augments sobtats i extraordinaris de nivell en barrancs i llits menors.

Prealerta pla Ventcat

Finalment cal destacar que Protecció Civil també ha emès una prealerta del pla Ventcat per les fortes ratxes de vent que es preveuen durant l'episodi de llevant que ha començat aquesta passada matinada. Segons el Servei Meteorològic de Catalunya, es poden donar ratxes de vent de més de 90km/h que afectaran qualsevol punt del país però sobretot a la façana litoral i a cotes altes de l'interior.

Jornada sobre la gestió de les inundacions

Precisament demà dimecres tindrà lloc a la seu de l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC) de Tremp una jornada divulgativa sobre inundacions i la seva gestió. Serà a partir de les 18h de la tarda. Les xerrades comptaran amb la participació de personal de la CHE, l’Agència Catalana de l’Aigua (ACA) i de l’ICGC.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació