15 d'abril de 2024
voltors

La població de voltor negre arriba als 66 exemplars al Prepirineu, la xifra més alta mai registrada

El 2019 s'han assolit les 20 parelles i han nascut deu polls, segons l'informe del programa de reintroducció de l'espècie

Redacció 8 d'octubre de 2019 a les 09:49
Pla mitjà de personal expert de TRENCA i GREFA prenent dades dels polls | Territori
La població de voltor negre al Prepirineu català ha assolit xifres rècord, segons l'últim informe elaborat en el marc del seguiment dut a terme dins del programa de reintroducció d'aquesta espècie a Catalunya. Concretament, aquest 2019 s'han registrat 66 exemplars a la Reserva Nacional de Caça de Boumort, dos més que l'any passat. Així, la població es manté, tot i que la colònia s'ha vist afectada per la desaparició de cinc exemplars i la mort d'un poll nascut el 2018.

Pel que fa al nombre de parelles, també s'ha assolit el màxim històric, amb 20 al final de l'època reproductora de 2019. D'aquestes, cinc s'han format de nou aquesta temporada de cria i quinze ja existien al principi de temporada. Del total dels 66 exemplars, 32 són reintroduïts, 25 han nascut a la colònia i nou són d'origen exogen (sis ibèrics i tres francesos).


Per edats són 44 adults, vuit immadurs (de tercer i quart any) i catorze juvenils (de primer i segon any). Predominen els adults dins de la colònia, amb un 67% de la població, mentre que es manté el número de juvenils, amb un 21%, i disminueix el número d'immadurs, amb un 12%. Alguns exemplars fixats han passat a ser flotants, ja que s'han dispersat de la zona de l'àrea de reintroducció.

Per sexes, existeix encara un desequilibri, amb 33 mascles, 27 femelles i sis de sexe desconegut. Això fa que els mascles, en no trobar parella, no es quedin a la colònia i acabin marxant a buscar-la en un altre lloc. Mentre, del total de parelles, se n'han reproduït catorze, i han nascut deu polls. D'aquests, cinc han desaparegut del niu i cinc més han volat.

Tanmateix, enguany, els polls han presentat condicions de pes i desenvolupament desfavorables, amb un índex d'èxit reproductor de 0,36%, dels més baixos des de 2015. Els voltors negres de la colònia de Boumort utilitzen principalment dos punts d'alimentació suplementària dins de la vall de Carreu, el punt d'alimentació especifica (PAE) i suplementària (PAS) de Boumort, i quatre a la perifèria (Siall, Buseu, Alinyà, Lleras).

Un pont dins d'Europa

El seguiment de la colònia ha permès recollir una gran informació any rere any, convertint la colònia de Boumort en una de les poblacions de voltor negre més estudiades d'Europa. Precisament, enguany s'han marcat amb emissors GPS/GSM els cinc polls volats i als dos polls alliberats per hàcking.

Aquest seguiment constant ha permès constatar les dispersions d'exemplars de la colònia prepirinenca cap a altres colònies de la península Ibèrica i francesa, així com les visites d'exemplars de fora. Això confirma que es reforça l'establiment a Catalunya d'un pont demogràfic per a l'espècie dins d'Europa, fet que ja es va començar a evidenciar en anys anteriors.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació