15 d'abril de 2024
medi ambient

​Alumnes de l'Institut de Sort alerten que el riu del Cantó està sec en un tram d'uns 400 metres

Els Agents Rurals ja han cursat dos denúncies per aquests fets

Redacció 8 d'octubre de 2019 a les 09:40
Pla general del tram de riu del Cantó totalment sec | ACN
Alumnes de l'Institut Hug Roger III de Sort han alertat que el riu del Cantó ha quedat sec en un tram d'uns 400 metres. Un grup de joves s'encarrega d'avaluar l'estat de conservació i salut d'aquest riu, dins el Projecte Rius. Durant la inspecció de tardor han detectat aquesta anomalia, provocada per la captació amb un tub de formigó en un marge del riu.

Els alumnes han lamentat la “gravetat” d’aquest fet, que no havien observat en altres inspeccions, especialment per la flora i la fauna que viu a l'aigua. Per la seva banda els Agents Rurals ja han cursat dos denúncies administratives per aquests fets; per un ús de l'aigua diferent de la concessió i per una captació superior a la permesa.


Aquest grup d'alumnes de l'Institut de Sort són voluntaris del Projecte Rius. El compromís dels joves és realitzar dos inspeccions anuals en un tram de riu de 500 metres que ells han escollit. En aquest cas concret es tracta del riu del Cantó. A les inspeccions es prenen mesures de factors hidromorfològics, fisicoquímics i biològics.

Com a encarregats de controlar l'estat del riu han comunicat els resultats de la inspecció i aquesta incidència a Projecte Rius, als Agents Rurals i a l'Agència Catalana de l'Aigua. Els Agents Rurals han explicat que la causa de l'assecament del riu és deu a dos qüestions. En un cas hi ha una concessió hidroelèctrica de 50 litres per segon (l/s) que s'utilitzen per usos agrícoles. Per tant els Agents han tramitat una denúncia per un ús indegut de la concessió de l'aigua. En el segon cas s'agafa més aigua de l'autoritzada per concessió; 0,8 l/s.
 

Imatge de la captació amb tub de formigó al marge dret del riu. Foto: ACN


Els Agents Rurals han alertat que deixar un tram de riu sec pot tractar-se d'un delicte ambiental. Aquest riu és considerat Reserva Genètica de Truita i amb una importància hidrològica alta. En altres inspeccions els alumnes de l'Institut de Sort havien donat al riu del Cantó una qualitat biològica "molt bona", amb biodiversitat i espècies de gran valor ecològic.

Amb aquesta alerta els alumnes volen saber "per què es permet que un riu quedi totalment sec" i volen evitar que es torni a produir aquesta situació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació