Divendres, 19 d'abril de 2024
ramaderia

El bestiar i el patrimoni cultural, protagonistes de la Fira de la Pobleta

Enguany destaca la jornada que se celebrarà aquest divendres, on es tractarà sobre la cuina d’aprofitament

Redacció 4 d'octubre de 2019 a les 11:32
Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català en una edició anterior de la Fira | Ajuntament de la Torre de Capdella
La presència de vaques, cavalls i ovelles tornarà a ser el punt fort de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí, a la Torre de Capdella, una de les poques on encara es pot veure bestiar. En aquesta edició, que se celebra aquest cap de setmana, destaca la jornada que tindrà lloc aquest mateix divendres a la tarda, organitzada per l’Escola Agrària, on es tractarà sobre la cuina d’aprofitament.

En aquesta jornada es parlarà sobre com els nostres avantpassats aprofitaven els aliments de què disposaven i què feien amb l’excedent, si en tenien. Algunes padrines i dones de la Vall participaran en aquesta jornada, on es realitzarà també una demostració de cuina d’aprofitament amb el cuiner Mariano Gonzalvo.

Dissabte se celebrarà la 6a edició del Concurs Comarcal de Cavall Pirinenc Català (CPC), amb una quarantena d’exemplars, procedents de vuit d’explotacions del Pallars Jussà. El concurs comarcal és un espectacle molt esperat, on els ramaders passegen els cavalls, perquè els jutges en puguin valorar les qualitats. Els animals premiats dins d’aquest concurs comarcal de cavall, són els que després participen al Concurs Nacional de Cavall Pirinenc Català, que enguany se celebra a Puigcerdà el 15 de novembre.

El diumenge tindrà lloc el 22è Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus, amb una cinquantena de vaques de diferents races, d’una quinzena d’explotacions, la majoria del municipi. El mateix dia també s’exposen altres races de vaca com són la xarolesa, la llemosina o salers. El subdirector general de Ramaderia, Joaquim Xifra, visitarà la fira aquest dia i participarà al lliurament de premis del Concurs d’Animals de Raça Bruna dels Pirineus.

Durant els dos dies, els més petits trobaran un espai pensat i dissenyat especialment per a ells, la Fireta, que s’ubicarà a la plaça major de la Pobleta. A la Fireta, els nens i les nenes podran jugar i participar en els diferents tallers que s’hi organitzaran. Aquest any també s'oferirà un taller d’elaboració artesanal de paper el diumenge al matí.

També es podran veure demostracions d’oficis com les puntaires de la Vall Fosca, el matalasser, el ferrador, el cisteller o la ceramista; saber com es feia el mostillo o el freginat de la mà dels veïns i veïnes de la Pobleta de Bellveí; tastar vins del territori en el tast organitzat el dissabte per Al teu gust, aliments del Pallars; degustar el menú típic de Fira que és la girella, cap i pota de corder i les postres de músic als restaurants del poble; i comprar productes artesanals de tot tipus.

La Fira és també un espai festiu. Així, el dissabte comptarà amb un espectacle de màgia amb el Magic Cambras, un concert del gòspel amb el grup Go Go Pallars, sopar de fira elaborat per restaurants de la Vall, correfocs amb el Diables de Riudoms i ball de nit.

Un exercici de memòria

Com en l’edició de l’any passat, el Museu Hidroelèctric de Capdella, juntament amb els veïns i les veïnes de la Vall, presenten una exposició, creada especialment per aquests dies de fira. En aquesta ocasió el tema és l’escola d’abans, que es podrà veure en l’exposició A estudi!. Es tracta de la recreació d’una aula d’escola que es podria ubicar entre 1900 i 1975. 
 

Consulta el programa de la Fira Ramadera de la Pobleta de Bellveí

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació