Dissabte, 20 d'abril de 2024
turisme

Llum verda a la construcció d’un sender per potenciar la vila romana de Llorís

La Generalitat cedeix l’ús dels terrenys per convertir aquest equipament en un atractiu turístic de la comarca

Redacció 9 de setembre de 2019 a les 10:54
Imatge de la sessió plenària del Consell Comarcal del Pallars Jussà | CCPJ
El ple del Consell Comarcal del Pallars Jussà ha acceptat la cessió d’ús per part de la Generalitat de Catalunya de quatre hectàrees d’extensió en els terrenys on està ubicada la vila romana de Llorís, a Isona. Es tracta d’unes restes de l’època romana que van quedar al descobert l’any 2009 amb la remodelació de la carretera d’accés al poble i l’objectiu és convertir-les en un equipament turístic de la comarca.

Concretament, es preveu l’obertura d’un sender que unirà la vila de Llorís amb la ciutat romana d’Aeso (Isona) per convertir-la en un atractiu turístic que realci el ric patrimoni romà de la zona. Es creu que aquesta vila va tenir el seu màxim esplendor entre els segles I i II dC, moment que coincideix amb el màxim apogeu de la ciutat. L’actuació suposa una inversió de 120.000 euros.

A més, la iniciativa pretén tematitzar aquest sender i convertir-lo en una marca turística que potenciï el patrimoni romà del Pirineu, tenint en compte que la ciutat d’Aeso s’origina pels passos transpirinencs de la dominació romana. De fet, vàries de les rutes utilitzades pels romans són en gran part, les que avui en dia utilitzen les persones que practiquen senderisme.

Aquesta actuació s’inclou en l’operació Valorització del Patrimoni Cultural i Natural per a la dinamització turística del Pallars Jussà, i el 50% està cofinançat pel Fons Europeu de Desenvolupament Regional FEDER. També està cofinançada amb la col·laboració de la Diputació de Lleida i l’Ajuntament d’Isona i Conca Dellà

Per altra banda, en aquesta sessió del ple també s’ha presentat un projecte que s’està duent a terme a través del programa Treball a les 7 Comarques, amb el que es preveu la prospecció d’una sèrie de terrenys per analitzar futures actuacions agrícoles.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació