Divendres, 19 d'abril de 2024
raiers

Els raiers catalans donen suport a una candidatura europea per ser Patrimoni de la Unesco

Els Raiers de la Noguera Pallaresa i el raiers de Coll de Nargó treballaran per a que l'ofici sigui considerat patrimoni immaterial a Espanya

Redacció 13 d'agost de 2019 a les 14:21
Els raiers baixant per la Noguera Pallaresa, en una imatge d'arxiu. | ACN
Les dues associacions de raiers de Catalunya -la de Ribera del Segre, a Coll de Nargó, i la de la Noguera Pallaresa, a la Pobla de Segur- donaran suport a una candidatura europea perquè la commemoració d'aquest ofici sigui declarada Patrimoni de la Humanitat per la UNESCO.

Les bases d'aquesta candidatura internacional es van debatre aquest dissabte a Àustria, un dels cinc paisos que formen part de la candidatura multinacional. La resta de paisos amb associacions de raiers que l'acompanyen són: Alemanya, Polònia, la República Txeca i Letònia.

Espanya no forma part de la candidatura. Per a fer-ho, hauria de tenir l'ofici de raier reconegut en el seu inventari de patrimoni immaterial, requisit indispensable per a formar part d'una candidatura multinacional. El paper de les associacions catalanes serà, doncs, de moment, donar suport.

Al mateix temps, des de l'Associació Internacional de Raiers, s’anima a totes les associacions dels paisos on l'ofici no està inscrit com a patrimoni immaterial a treballar, com a primer pas, per a que es reconegui. En aquesta línia, les dues associacions catalanes estan treballant perquè totes les organitzacions que commemoren l’ofici de raier a l’estat espanyol, per exemple a Navarra o l'Aragó, puguin sumar forces en una candidatura estatal conjunta.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació