Dilluns, 6 de maig de 2024
Dis la teva!

A Conxita Picolo Caujola

Carta d’una lectora del diari, veïna de Cerbi, en comiat a la seva amiga

Redacció 12 de juliol de 2019 a les 12:21
Primer pla del poble de Cerbi | ACN
La Conxita va ser una persona molt intel·ligent, prudent, austera i una gran poetessa. També era una persona callada i molt observadora i, quan tenia confiança, explicava de la seva vida, historietes molt interessants. La seva professió va ser la docència, això la va portar als pobles de Catellciutat (Urgell), Montesclado, Tavascan, Gabàs, (Pallars Sobirà) i molts anys a Santa Coloma de Gramenet (BCN).

Ara bé el seu poble preferit i el més maco era Cerbi, li trobava tots el encants: el paisatge, els arbres, les seves muntanyes. Va ser també una gran coneixedora de la naturalesa humana, potser per la seva professió, la qual cosa li permetia saber, amb molt pocs dies, allò que donarien de sí els seus alumnes.

Era una caminadora infatigable, en temps de guerra va pujar de Barcelona a Cerbi amb pocs dies i explicava que sols va poder dormir en un llit un dia, perquè no disposava de diners. Quan va complir 100 anys ens varen invitar a la seva gran festa a l’hotel Babot (propietat de la Susana i Pere) a Ordino; ho vàrem passar molt requetebé, amb la companyia de la seva germana Hermínia i els nebots. Va ser una entranyable festa en un lloc idíl·lic i preciós. Quants regals i quin meravellós dia per a ella i per a tots!

Recordo l’última visita que li vàrem fer fa poc temps, ens va recitar un tros de un dels seus poemes preferits amb castellà, la miràvem i escoltàvem amb molta admiració, tan gran i què bé que ho feia. Els últims anys ha estat molt ben atesa a la Residència Domus Vi Salita, a Andorra. Va ser molt feliç quan la van obsequiar amb una festa al complir 107 anys, acompanyada d’Autoritats Andorranes i de la família. Al final de la festa, la Conxita va donar les gràcies a tothom. Va ser molt emotiu.

Ha tingut una vida llarga i plena d’esdeveniments, històries i vivències de les quals ella ens ha fet partícips durant les seves caminades a Cerbi, i que també ha explicat a família i amics. 

Tan de bo tots tinguem una llarga i plena vida com la teva. Els teus 107 anys han estat viscuts de manera intensa, però molt plàcidament; per això han estat tan rics en experiències i emocions.

Et recordarem amb molta estima Conxita.

Que en pau descansis.

Palmira Gabernet Picolo
 

Com participar al Dis la teva?

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació