Dimarts, 23 d'abril de 2024
Projecte Home

Projecte Home alerta de l'augment d'un 31% dels atesos en els últims cinc anys

La cocaïna i l'alcohol, que creix, són les substàncies principals de consum entre els adults i el cànnabis ho és entre els joves

Redacció 27 de juny de 2019 a les 12:07
El director del Projecte Home, Oriol Esculies | ACN
L'ONG per a les addiccions Projecte Home Catalunya ha presentat aquesta setmana el seu Informe Anual de Drogues sobre les persones ateses el 2018, en una roda de premsa al seu centre de Barcelona amb motiu del Dia Internacional de la Lluita contra l'Ús Indegut i el Tràfic Il·lícit de Drogues.

Projecte Home ha informat que el passat 2018 ha atès a 1.523 persones de forma presencial per les seves addiccions, una xifra que suposa un augment del 31,1% respecte fa cinc anys. Es tracta d'un creixement progressiu i generalitzat a tots els serveis que l'entitat té a Catalunya, que són a Barcelona, Montgat, Montcada i Reixac, Tarragona, Tortosa, Balaguer i Tremp.

També s'observa com la demanda continua creixent durant els primers cinc mesos de 2019, on s'ha atès un 7,4% més de persones respecte el mateix període de l'any passat. El director de l'entitat, Oriol Esculies, ha reconegut que "a Catalunya encara no som capaços de reduir substancialment els problemes de drogues. Un exemple clar és que els nostres centres es troben al límit de la seva capacitat".

La cocaïna és la substància principal però augmenta l'alcoholisme

El nombre de persones adultes que demanen ajuda a l'entitat per addicció a l'alcohol durant el 2018 arriba al 39,9% del total, incrementant set punts respecte el 2017. A Catalunya, l'alcohol és la substància més consumida i arrelada culturalment, ja que és legal, molt accessible i admesa socialment; essent l'alcoholisme el major problema de salut pública. Sovint, l'alcohol es pren amb altres substàncies, el que s'anomena policonsum.

Tot i que l'alcoholisme ha augmentat, la cocaïna és la primera substància referent en un 44,6% dels casos. Es tracta d'un percentatge que es manté alt des de fa deu anys i que concorda amb les dades del darrer Informe Europeu de Drogues 2019, que alertava de la creixent disponibilitat d'aquesta droga al mercat, amb noves formes de distribució a través de la compra en línia i sent Espanya un dels països europeus amb més decomissacions.

En adults, el cànnabis és la droga principal per un 5,5% de les persones usuàries mentre que l'heroïna ocupa el quart lloc amb un 4%. El volum de persones que inicien tractament per heroïna es manté en nivells baixos però cal estar molt atents perquè es constata més producció als països d'origen, més incautacions i novament més consum al carrer a un preu molt accessible.

Entre els adolescents i joves atesos, de 13 a 23 anys, els consums problemàtics de cànnabis segueixen generant la major part de demandes d'ajuda, amb un 72,2% dels casos. La xifra es significativament alta i poc variable els darrers anys. L'abús de cànnabis va associat també al consum intensiu d'alcohol durant els caps de setmana o bé l'ús abusiu d'internet i les xarxes socials.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació