Diumenge, 26 de maig de 2024
esllavissada

L'accés principal al congost de Mont-rebei romandrà tancat almenys una setmana

La Diputació estudia la remodelació dels 8 quilòmetres del camí municipal que porta al pàrquing del congost de Mont-rebei

Redacció 18 de juny de 2019 a les 10:15
Un tècnic revisant aquest dilluns l’estat de l’esllavissada de roques | ACN
L'accés principal al congost de Mont-rebei romandrà tancat almenys una setmana pel despreniment de roques que va tenir lloc dissabte a la carretera que va des de Pont de Montanyana fins a Sant Esteve de la Sarga. Tècnics d'Infraestructures s'han desplaçat aquest dilluns sobre el terreny per tal d'avaluar el volum i l'afectació de les roques caigudes.

L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga, Jordi Navarra, va explicar ahir que aquests tècnics ja estava previst que visitessin la zona abans del despreniment però que ara caldrà portar a terme treballs amb maquinària per retirar les roques. Mentrestant, els visitants al congost arriben a peu fins al punt on hi ha l'esllavissada i han de girar cua perquè està tallat. L'alternativa és fer un tomb d'uns 18 quilòmetres amb cotxe per arribar fins al punt on comença la ruta.


El despreniment de roques va tenir lloc dissabte al matí i no va provocar cap dany personal però si que va tallar la totalitat de la carretera d'accés al congost. Va passar en un punt on hi ha un single de gran alçada que aquest dilluns el tècnics han començat a inspeccionar per determinar la seva estabilitat. L'alcalde de Sant Esteve de la Sarga va lamentar ahir l'estat en que es troba aquesta via tant transitada per l'elevat volum de visitants al congost i el risc que això suposa. 

Si durant el cap de setmana van ser molts els visitants que van passar caminant per damunt de les roques despreses posant així en risc la seva integritat per accedir al congost, ahir dilluns ja no va ser possible ja que la presència de tècnics d'Infraestructures ho va impedir. L'alternativa per accedir al congost suposa haver de donar un tomb d'uns 18 quilòmetre en cotxe per una pista.

Una jove que volia visitar el congost, Andrea Vilar, de Galícia, lamentava que no hi hagués informació sobre el tall i ha explicat que intentarien accedir-hi per un altre punt perquè amb el seu company no es volen perdre les vistes d'aquest paratge ''preciós''. Una altra parella vinguda de Salt (Gironès) també s'ha trobat amb què han hagut de girar cua quan han arribat al punt de l'esllavissada. 

La Diputació anuncia 375.000 euros

La Diputació de Lleida ha anunciat que elaborarà un estudi per valorar les alternatives a la millora del ferm del camí municipal que enllaça el límit provincial a Pont de Montanyana (C-1311) amb el pàrquing del congost de Mont-rebei, d’uns vuit quilòmetres de llargària, estudiant diferents propostes tècniques per tal que les administracions implicades puguin determinar la solució més idònia.
 

Un tècnic analitzant l’esllavissada amb les roques caigudes en primer terme. Foto: ACN

 
La xifra aproximada de pressupost que es contempla seria de 375.000 euros amb una solució de mescla bituminosa en calent. L’ens provincial ha explicat que l’estudi es fa de forma paral·lela a les accions que s’hauran de dur a terme en aquesta zona en els propers dies. Així, un equip de tècnics de la Diputació s’ha desplaçat aquest dilluns a la zona per fer una avaluació dels danys i assessorar l’ajuntament, com a titular de la via, respecte dels treballs que aquest ja va iniciar el mateix dissabte.
 
El diputat en funcions responsable dels Serveis Tècnics, Josep Ibarz, s’ha compromès a analitzar també els ajuts que la Diputació pot atorgar al municipi de Sant Esteve de la Sarga per a la millora integral de tota la via municipal, de 25 quilòmetres de llargària.

100.000 visites a l'any

El congost de Mont-rebei rep unes 100.000 visites a l'any i la zona ha registrat en els darrers anys nombrosos despreniments de roques. Les administracions locals reclamen suport d'altres institucions per arranjar els accessos i garantir la seguretat dels visitants. Igualment també es demana suport per regular l'accés al congost davant l'elevat volum de turistes.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació