Dissabte, 20 d'abril de 2024
biomassa

El projecte «Forest4Local» promourà la gestió dels boscos i la biomassa forestal al Pirineu

Gestionarà la transformació de la biomassa en estella per aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics

Redacció 11 de febrer de 2019 a les 12:13
Rosa Maria Perelló amb el Consell d'Alcaldes de l'Alt Urgell | Diputació de Lleida
El projecte de la Diputació de Lleida Forst4Local és una iniciativa per la gestió dels boscos i la transformació de la biomassa forestal del Pirineu en estella, per tal d'aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics del territori. La presidenta de la Diputació de Lleida, Rosa Maria Perelló, el va presentar divendres passat a la Seu d'Urgell i contempla un pressupost de 3,7 milions d'euros.

La presidenta va destacar que es tracta d'un projecte "transversal" en el qual les actuacions beneficiàries reben un finançament de "fins al 50% del cost total de la inversió amb ajuts europeus", i l'altre 50% es distribueix "en un 25% que assumeix el propi consistori i un altre 25% que aporta la Diputació de Lleida". 

L'operació Forest4Local articularà un sistema d'economia circular que s'iniciarà amb la gestió forestal dels boscos de propietat municipal al Pirineu de Lleida i la transformació de la biomassa forestal en estella per tal d'aplicar-la a les instal·lacions tèrmiques i les calderes dels equipaments públics del territori. La corporació ha mantingut reunions de treball amb els consells comarcals per avaluar els projectes que són susceptibles de sol·licitar la línia d'ajuts de la nova convocatòria i així presentar les millors iniciatives.

El Pallars Sobirà és la comarca amb més forests d'utilitat pública

Lleida és la demarcació territorial de Catalunya amb una major superfície de forests declarats d'utilitat pública (UP) amb 292.676 hectàrees (el 50% del conjunt de Catalunya). Aquesta propietat forestal municipal es concentra en les comarques de la Val d'Aran, Alta Ribagorça, Pallars Sobirà, Alt Urgell i Cerdanya (lleidatana), essent el Pallars Sobirà i la Val d'Aran les dues comarques amb l'extensió de forests d'UP més gran, amb 87.950 i 57.725 hectàrees, respectivament. 

L'operació Forest4Local té una cobertura territorial directa, per una banda com a propietaris municipals forestals en 47 municipis i entitats municipals descentralitzades i, per l'altra, en inversions directes en Centres Logístics i Instal·lacions Tèrmiques de biomassa forestal en 18 municipis.

El projecte donarà suport a la creació de sistemes de governança d'àmbit comarcal que facilitin la gestió conjunta dels boscos públics i la comercialització agrupada de la fusta. També facilitarà la creació d'una xarxa de centres logístic de biomassa, que permeti proveir les instal·lacions tèrmiques públiques a partir de la fusta de baix valor producte de la gestió forestal, així com la instal·lació de noves calderes de biomassa per a ús públic. 

 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació