Divendres, 19 d'abril de 2024
noguera pallaresa

​Alerten que les obres al tram de piragüisme de Sort provoquen la mort de truites autòctones

L’entitat Rius amb Vida amenaça en denunciar l'Ajuntament de Sort i l'empresa que fa les obres si no compleixen la Llei de Pesca

Redacció 26 de gener de 2019 a les 11:33
Imatge del tram en obres amb una màquina treballant al fons. | Rius amb Vida
L’entitat ecologista Rius amb Vida ha denunciat que l'empresa que té atorgada les obres d'ampliació del tram de piragüisme d'aigües braves de Sort, al riu Noguera Pallaresa, ha iniciat els treballs sense el preceptiu rescat de la fauna piscícola, exigit per la Llei de Pesca en vigor. Afirma que aquesta actuació, "està provocant la mort de truites autòctones i la destrucció dels fresaders" (nius amb els ous de les truites) de tota la zona d'actuació.

L'entitat diu que en cas que l'empresa i l'Ajuntament de Sort segueixin incomplint la normativa que han de respectar, iniciaran actuacions jurídiques contra tots els responsables sigui per inacció o acció directa a fi de fer respectar les lleis ambientals del país.

Rius amb Vida diu que aquesta zona està qualificada per llei com Reserva Genètica de Truites. Aquest fet suposa "un greu delicte”, asseguren, tipificat al codi penal. Per l'entitat aquests treballs podrien iniciar-se abans de principis de març, que és quant finalitzarà l'eclosió dels ous de la truites autòctones. 

L'AEMS-Rius amb Vida, afirmen que ja havien advertit al Departament de Territori i Sostenibilitat, a l'Agencia Catalana de l'Aigua, i a la subdirecció de pesca Continental i Agricultura, a fi d'evitar la mort de truites autòctones dins de la Reserva Genètica. Segons les administracions esmentades ni l'empresa ni l'Ajuntament de Sort han presentat el preceptiu projecte de rescat de fauna piscícola a les administracions per a ser aprovat. 

Rius amb Vida ja va demanar el passat mes de desembre la suspensió del Doctor Music Festival a Escalarre. Segons el seu portaveu, Josep Grau, l'última vegada que es va celebrar el Doctor Music al Pallars, la gent es rentava amb sabó al Noguera Pallaresa i des de llavors a l'embassament de la Torrassa hi ha una “invasió d’algues”, que cada any s'han de treure amb retroexcavadora. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació