Divendres, 26 d'abril de 2024
Doctor Music Festival

Ipcena veu «impossible» que Doctor Music compleixi els requeriments del Govern

Els ecologistes asseguren que 100 de les 141 hectàrees del recinte són en "zones inundables" i demanen que el festival es faci en un altre lloc

Redacció 14 de desembre de 2018 a les 16:24
Joan Vàzquez, amb el tècnic d’Ipcena, Tomàs Ribes, durant la roda de premsa d’aquest divendres | ACN
Ipcena segueix defensant que la nova edició del Doctor Music Festival no es pot dur a terme als terrenys d’Escalarre, ja que considera "impossible" que la promotora Doctor Music pugui donar compliment als requeriments de la Generalitat, tot i les modificacions que pugui introduir en el projecte per complir amb la normativa i poder rebre l'autorització.

Els ecologistes sostenen que 100 de les 141 hectàrees del recinte on està previst el festival són "en zones inundables" i afecten "la zona d'escenaris, d'acampada i del pàrquing". L'entitat adverteix del "risc" d'una possible avinguda dels rius però especialment per "l'aigua, fang i roques" que podria acabar al festival procedent dels barrancs propers, en cas que caigués un important volum de pluja en poca estona.

Per això, l'entitat ha tornat a demanar aquest divendres a la promotora que busqui una ubicació alternativa per celebrar el festival, i que deixi de vendre abonaments d’un festival previst en una zona “on no es podrà fer". 

D'altra banda, Ipcena ha tornat a denunciar que ni la Guingueta d'Àneu ni Esterri d'Àneu tenen fet el Pla d'Actuació Municipal (PAM) i que "haurien de tenir" en tractar-se de municipis afectats per zones inundables i zones naturals. Així, ha demanat que se sancioni als respectius consistoris per no comptar amb aquest pla. 

Informe desfavorable

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) va emetre un informe desfavorable a la proposta d'ubicació del Doctor Music Festival presentada pels promotors, atès el "risc" que suposa emplaçar-lo en "zona d'afecció" de diversos rius i rieres.

Davant d'aquest fet, el Govern va alertar que la tramitació d'un projecte que preveu emplaçar 60.000 persones en un espai "d'alt valor natural", ha de tenir en compte les afectacions a la fauna i als hàbitats; l'impacte acústic i lumínic; la inundabilitat; les vies d'evacuació i aspectes sobre protecció civil i mobilitat, entre d'altres. És per això que l'executiu ha demanat a Doctor Music que modifiqui el projecte tenint en compte aquestes consideracions.

La promotora es compromet a ajustar-se a la legalitat

En un comunicat, la promotora del Doctor Music Festival es va comprometre a complir els requeriments que li pugui fer la Generalitat per garantir que el festival s'ajusti a la legalitat. En resposta a Ipcena, Doctor Music va assegurar que "el risc d'una riuada sobtada i perillosa a la zona de festival és del tot inexistent" i va voler diferenciar entre "una zona amb el risc d'inundar-se que una zona amb el risc de riuada".
 

El poble d'Escalarre, al fons, i imatges de les terres en primer terme. Foto: ACN


La promotora també va exposar que "cap dels terrenys que ocupa el festival es troba en un espai protegit, i menys encara en zona de Parc Natural" i va expressar el seu compromís per "fer un dels festivals més sostenibles d’Europa”. La tramitació de l'autorització per celebrar l'esdeveniment es troba en període de presentació d'al·legacions, respecte l'estudi d'inundabilitat. 

Tot i que la promotora introdueixi canvis en el projecte, tal com s'ha compromès a fer, el portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, no veu "factible" traslladar les zones d'acampada, d'escenaris i de pàrquing que estarien en "zona inundable" a una altra ubicació propera. El portaveu d'Ipcena creu que seria una "irresponsabilitat" que l'Administració acabés autoritzant el festival i, per això, ha reclamat a Doctor Music que busqui un altre lloc on celebrar-lo.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació