Dilluns, 15 de juliol de 2024
mines

​​Territori considera que els impactes del projecte d’investigació minera a Alt Àneu poden ser significatius

Per aquest motiu requerirà als promotors l'avaluació d'impacte ambiental ordinària per al permís d'investigació

Redacció 13 de desembre de 2018 a les 18:52
Imatge d'una reunió informativa de la plataforma Salvem Salau | ACN
La Ponència ambiental del Departament de Territori i Sostenibilitat ha acordat aquest dijous fixar l'obligació de sotmetre el permís d'investigació minera a Alt Àneu, sol·licitat per l'empresa Neometal Spania per a tungstè i altres metalls associats, com coure i or, a avaluació d'impacte ambiental ordinària.

Després d'haver revisat la documentació que ha presentat l'empresa, les respostes als informes demanats a diferents òrgans i entitats, i les al·legacions rebudes, l'òrgan col·legiat ha considerat que no n'hi ha prou amb una avaluació simplificada, tenint en compte les característiques del projecte, la seva ubicació, la capacitat de càrrega del medi i el seu potencial impacte.


D'aquesta manera, el permís d'investigació s'haurà de sotmetre novament al procediment d'avaluació d'impacte ambiental, durant el qual el titular haurà de presentar un estudi d'impacte ambiental molt més exhaustiu que doni resposta als possibles riscos plantejats en el tràmit d'al·legacions. 

En la tramitació, s'iniciaran de nou les consultes a les parts interessades i als òrgans competents i l'expedient se sotmetrà novament a informació pública per efectuar una avaluació ambiental completa sobre els possibles impactes de l'activitat i declarar o no la seva compatibilitat amb el medi afectat. 

La majoria de l'àmbit del permís d'investigació sol·licitat afectava el Parc Natural de l'Alt Pirineu, abastant 98 quadrícules mineres (27,5 km2 ) del terme municipal d'Alt Àneu. Els treballs previstos a la documentació, amb una durada de 3 anys, incloïen la perforació de 6 sondatges d'un diàmetre d'entre 5 i 15 centímetres i una profunditat màxima de 150 metres, en 2 plataformes de 36 metres quadrats cadascuna, ubicades prop de la pista forestal del Port de Salau, a les cotes 1780 i 1850 metres.

El permís d'investigació és un tipus d'autorització minera que permet al promotor realitzar, dins del perímetre d'un terreny assenyalat i durant un termini determinat, els estudis i treballs dirigits a conèixer la quantitat i les característiques dels recursos miners que poden ser objectes d'un futur aprofitament. L'obtenció del permís d'investigació no suposaria en cap cas l'atorgament de la concessió d'explotació minera, que necessitaria encara la corresponent tramitació.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació