16 d'abril de 2024
música

Rialp ret homenatge a l'etnomusicòleg Artur Blasco

Demà dissabte es farà l'acte en el marc del XVIII Festival de Música de la Vila de Rialp

Redacció 23 de novembre de 2018 a les 12:11
El músic i divulgador Artur Blasco, en imatge d'arxiu | ACN
Aquest 24 de novembre el Festival de Música de la Vila de Rialp rendirà homenatge a l'etnomusicòleg Artur Blasco per la seva recuperació de la música tradicional i popular de Catalunya, especialment del Pirineu. L'acte es celebrarà a la sala de plens de l'Ajuntament de Rialp a partir de les 19h, on també es farà un agraïment als ponents de les Conferències de Pensament i Diàlegs 2018, es podrà gaudir de l'espectacle de mentalisme, màgia i humor d'Alexandermain i s'oferirà un sopar cultural de cloenda.

Aquest homenatge vol incidir i posar en relleu la importància del treball d'Artur Blasco, una de les personalitats més rellevants dins del camp de la música tradicional i l’etnomusicologia de Catalunya, que durant més de 50 anys ha investigat i recuperat el patrimoni musical oral, especialment al Pirineu català.

Tal com informàvem a Pallars Digital, actualment s'estan fent les primeres reunions de treball per la futura creació del Centre Artur Blasco de Cultura Popular Pirinenca a La Seu d'Urgell, que contaria amb la recopilació de la memòria musical que Blasco ha fet durant més de mig segle.

A peu per la música tradicional catalana

Artur Blasco ha pogut recuperar 1.600 melodies de la mà de 300 cantants informants de 200 pobles diferents. Així, guarda centenars d’enregistraments sonors i audiovisuals que contenen el testimoni directe d’aquests cantants informants.

El conjunt d’aquest important treball ha quedat publicat en l’obra A peu pels camins del cançoner (en 12 volums) que va iniciar-se el juliol de 1999. De moment ja s'han publicat 9 volums, l'últim dedicat al Pallars Jussà i el sisè al Pallars Sobirà. De fet, a l’abril del 2015 va presentar-se l’edició audiovisual d’A peu pels camins del cançoner, que a través de 80 DVD presenta alguns dels cantants informants.

Blasco també ha impulsat la posada en valor de l'acordió diatònic al Pirineu, recuperant el repertori de la zona i creant la Trobada d'acordionistes del Pirineu. A poc a poc, Blasco ha anat augmentant la seva col·lecció d'acordions diatònics, que ara s'exposa al Museu de l’Acordió d’Arsèguel.
 

Consulta el programa complet de l'acte d'homenatge

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació