Dimarts, 23 d'abril de 2024
reportatge

La febre pels minerals vol perforar de nou el Pirineu

La plataforma Salvem Salau alerta dels elevats riscos mediambientals de les prospeccions mineres que una empresa australiana vol realitzar al port de Salau, al Pallars Sobirà, per extreure wolframi i or

Ivet Eroles 7 de novembre de 2018 a les 09:32
El port de Salau és l'escenari on es volen fer les prospeccions | ACN
El mes de juny passat es va donar a conèixer l'interès de l'empresa Neometal Spania, filial de l'australiana Apollo Minerals, en extreure wolframi (o tungstè) i or al Parc Natural de l'Alt Pirineu, concretament a la zona de Salau, a l'Alt Àneu.

Actualment, l'empresa ha presentat un document d'impacte ambiental que ha rebut les al·legacions corresponents i s'espera la resposta de la Generalitat per atorgar o no el permís per perforar el Pirineu i així conèixer si hi ha reserves en profunditat. De totes maneres, el projecte ara es troba en tràmit simplificat i segurament passarà a ordinari per ser de domini públic per a més actors. 

Recentment també s'han sol·licitat els permisos per fer una investigació minera al municipi del Baix Pallars, a les proximitats de l'estany de Montcortès, en una zona on antigament havia existit una mina de cobalt que va tancar les portes l'any 1959. 

En el cas de Salau, a la vall de Bonabè, la resposta social no s'ha fet esperar i una vintena d'entitats s'han agrupat sota la Plataforma Salvem Salau, que fa mesos que es mou arreu del territori organitzant xerrades i diverses accions. Si rep l'autorització, l'empresa minera preveu fer sis sondatges d'uns 150 metres de profunditat en un terreny de roques calcàries que presenten fractures, segons la plataforma. 

Alerta per risc mediambiental

Josep Maria Mata, membre de Salvem Salau i president de la Societat Internacional de Geologia i Mineria per al Desenvolupament i Gestió del Territori ( SIGMADOT), ha afirmat a Pallars Digital que si es realitzen sondatges al port de Salau “s'alteraria la convivència dels animals de la zona”, en una àrea on habiten diverses espècies protegides, entre elles l'ós bru. 
 

Trobada oberta de la plataforma Salvem Salau a Isil. Foto: Salvem Salau


“Els sondatges suposen un risc de contaminació perquè hi ha fissures a les roques i a l'informe de l'empresa no apareixen les esquerdes”, ha explicat el geòleg, que denuncia nombrosos errors en l'estudi presentat per Neometal Spania. 

Salvem Salau posa de manifest que les “alteracions” de les roques podrien fer circular l'aigua de les prospeccions (que travessa materias tòxics com l'arsènic) i contaminar les aigües subterrànies, que podrien anar a parar a les fonts i després als rius. Precisament al port de Salau neix el riu Noguera Pallaresa, una de les fonts principals de turisme de la zona, apreciat per les seves aigües braves i el seu ric ecosistema.

Diferents entitats i ens afectats han presentat al·legacions al projecte, com el Parc Natural de l'Alt Pirineu. Marc Garriga, director del Parc, ha declarat a Pallars Digital que a l'informe de l'empresa "hi manca informació necessària per avaluar l'impacte ambiental", com l'afectació al sistema hidrològic subterrani. En aquest sentit, l'Entitat Municipal Descentralitzada d'Alòs i Isil ha elaborat un document de 13 pàgines en el que denúncia irregularitats i riscos. L'EMD és la propietària dels terrenys on es volen fer les prospeccions i si es tira endavant el projecte, es construirà una mina i s'obriran carreteres al mig de la muntanya.

"Considerem que és una zona molt sensible i a priori no veiem factible una explotació minera en aquest lloc", comenta Marc Garriga, que puntualitza que si es fes una mina, aquesta hauria de garantir els valors de conservació del Parc. Actualment no hi ha un Pla Especial del Parc que reculli la normativa en cas d'activitat minera.

Si finalment s'obre la mina, Mata aprecia diverses “amenaces”. A la vessant francesa ja va estar oberta una mina de similars característiques i “com a conseqüència els treballadors van agafar malalties relacionades amb la mineria, com l'absestosis, que pot ser mortal, o la silitosis, que redueix la capacitat respiratòria”, adverteix, “a més, el riu Salat es va contaminar amb arsènic”. 
 

Josep Maria Mata en una roda de premsa revent. Foto: ACN


De fet, el projecte també planteja reobrir la mina del cantó francés, a l'Arieja, on s'ha creat Stop Mine Salau, homòloga de Salvem Salau. La mina, que va estar en funcionament entre el 1971 i el 1986, va ser una de les explotacions amb més concentracions de wolframi a escala mundial. De fet, és el setè dipòsit més gran de wolframi del món.

El wolframi, un element competitiu per l'economia Europea

La multinacional australiana busca or i tungstè (o wolframi), un element químic de gran ductilitat i bona conductivitat elèctrica que s'utilitza per fabricar resistències de forns elèctrics, pantalles fluorescents o roba ignífuga, però també important en sectors com l'aeronàutica, les energies renovables i la fabricació de material militar pesat. El 80% de la producció mundial de tungstè és a la Xina, però reobrir fonts d’abastament a Europa ha provocat un gran interès, així que s'ha convertit en un element estratègic en clau econòmica. 

En aquest sentit, el Col·legi d'Enginyers Tècnics i de Grau en Mines i Energia (COETGME) s'ha mostrat a favor de la investigació minera, entre d'altres qüestions perquè assegura que la Unió Europea pateix un dèficit mineral per a la indústria, fet que la porta a importar minerals de països on s'exploten les mines “en condicions d'esclavitud i sense cap respecte per al medi ambient”. 

Desconnexió territorial

Salvem Salau ha denunciat “la manca de connexió entre els diputats i el territori afectat” en referència a l'aprovació per unanimitat per part del Consell Comarcal del Pallars Sobirà d'una moció de rebuig als projectes miners sorgits a la comarca, en contraposició a la situació que es va donar a la Comissió d'Empresa del Parlament, que aquest setembre va tombar una proposta de resolució que anava en la mateixa línia, amb els vots en contra de Junts per Catalunya i ERC i l'abstenció de Ciutadans. 

Per la seva banda, l'Ajuntament de Sort ha aprovat recentment una moció de rebuig de les pràctiques mineres amb els vots favorables de FEM Municipi i la CUP i l'abstenció del PDECat, que hi havia votat a favor al Consell Comarcal. Aquesta mateixa moció l'havia presentat la CUP a la Diputació de Lleida a petició de Salvem Salau. 

De totes maneres, Josep Maria Mata explica que s'ha entrat en contacte amb els diferents grups parlamentaris, per portar de nou la qüestió en el si del Parlament. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació