Divendres, 19 d'abril de 2024
pallarès

El diccionari pallarès il·lustrat es dona a conèixer a Sort

Isaac Beà i Sebastià Jordà són els autors del "Diccionari etnogràfic pallarès", que recull el testimoni lingüístic del Pallars

Redacció 26 d'octubre de 2018 a les 12:01
Isaac Beà recollint el Premi Internacional Joan Solà | Universitat de Lleida
El pallarès té diccionari propi i, a més, il·lustrat. Aquest dissabte 27 es presenta a Sort el Diccionari etnogràfic pallarès amb els seus autors, Isaac Beà, text, i Sebastià Jordà, il·lustració. L'acte està organitzat per l'Ajuntament de Sort i Pagès Editors i tindrà lloc a la Biblioteca Pública de la població pallaresa a les 19h.

Aquest és un diccionari en què l'autor no tan sols defineix els mots pallaresos, sinó que n'ofereix exemples d'ús a través de fragments extrets d’entrevistes amb veïns i veïnes del Pallars. Es tracta d'un treball rigorós, divulgatiu i únic que és el resultat de la tesi doctoral d'Isaac Beà, acompanyat de les il·lustracions de l'artista pallarès Sebastià Jordà.

Molt més que un diccionari

A l’empara de diferents projectes i treballs de recerca, naix aquesta obra difícil de catalogar. És un diccionari en el sentit que presenta tot un seguit de paraules ordenades alfabèticament i se’n fa la descripció. Però al mateix temps és molt més que un diccionari, ja que, acompanyant cada paraula, hi ha una petita història incorporada que la contextualitza.

Una història relatada per pallaresos que l’any 2006 van participar en el Projecte Aixalda, que pretenia recollir un testimoni lingüístic de tots els nuclis de població del Pallars Sobirà. Així, a part de l’explicació del lèxic propi del Pallars, en aquesta obra hi ha un seguit de relats breus que són una mostra de la cultura explicada pels mateixos pallaresos.
 

Llegeix un fragment del Diccionari etnogràfic pallarès

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació