Divendres, 26 d'abril de 2024
aigüestortes

El cel d'Aigüestortes rep la certificació Starlight

S'inicia la la tramitació d'un projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica del Parc Nacional

Redacció 22 d'octubre de 2018 a les 09:06
Entrega de la certificació Starlight | Diputació de Lleida
Amb 63 anys d'existència, el Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici ha estat reconegut com a Reserva i Destinació Turística Starlight per part de la Fundació Starlight, que distingeix aquells espais amb una excepcional qualitat del cel fosc, que constitueixen un exemple de protecció i conservació i que incorporen l’observació del firmament com a part del seu patrimoni natural, cultural i científic. Hi ha 10 municipis de la zona que també han rebut la certificació.

“Com ja havia passat abans al Montsec, Lleida es continua posicionant com a autèntic referent en l’àmbit natural i de la ciència a escala mundial, en aquest cas en el terreny de l’astronomia”, ha destacat Rosa Maria Perelló, presidenta de la Diputació de Lleida, durant l'acte del lliurament del certificat Starlight, que s'ha celebrat a la Casa del Parc de Boí aquest dissabte, amb la presència del conseller de Territori i Sosteniblitat, Damià Calvet, i el president del Patronat del Parc Nacional d’Aigüestortes, Josep Enric Llebot, entre d'altres personalitats.

Actualment, existeixen 11 reserves i 22 destinacions turístiques certificades a tot el món. A Catalunya, el Montsec va rebre les dues certificacions el 2013. Aigüestortes és el primer parc català que rep aquesta distinció i un dels primers de l’Estat. La Reserva Starlight s'atorga a zones que adopten mesures de protecció i tenen uns nivells de qualitat excepcionals, i la Destinació Turística Starlight està destinada a territoris que també compten amb infraestructura per impulsar el turisme astronòmic.


Protecció acústica i lumínica
 
Durant l'acte, el conseller de Territori i Sostenibilitat, Damià Calvet, ha anunciat l’inici imminent dels treballs per aprovar un projecte de protecció envers la contaminació acústica i lumínica al Parc Nacional d’Aigüestortes i Estany de Sant Maurici.

El projecte de protecció del Parc Nacional servirà per detectar les zones que mantenen baixos nivells de soroll o de foscor natural; delimitar i preservar-les amb una figura jurídica; elaborar un pla d’actuacions que permeti la conservació i millora del seu ambient acústic i lumínic, i senyalitzar i difondre l’existència d’aquestes zones per promoure’n el gaudi per part de la població, impulsant la sensibilització i educació ambiental.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació