Divendres, 19 d'abril de 2024
noguera pallaresa

Es retarden les obres a la presa de l'Hostalet a causa de la climatologia

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, confia que les obres estiguin enllestides, o en gran part, a finals de novembre

Ivet Eroles 16 d'octubre de 2018 a les 11:40
Una màquina treballant al mig del Noguera Pallaresa on s'ha desviat el cabal del riu | ACN
Les obres per prolongar el tram navegable de la Noguera Pallaresa des de Llavorsí a la Pobla de Segur no estaran acabades fins a finals d'any. Les inundacions d'aquest cap de setmana han endarrerit encara més l'actuació a la presa de l'Hostalet (Sort), ja que l'aigua s'ha emportat una part del desviament del riu que s'estava construint, i s'haurà de refer de nou.

Carles Isús, president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, confia que a finals de novembre les obres ja estaran finalitzades, o almenys en gran part. "Les obres continuen a un ritme que no és el que voldríem perquè la climatologia no ens ajuda", ha explicat Isús, que recorda que aquesta no ha estat una de les zones més afectades de Catalunya pels forts aiguats, però "els embassaments estan molt plens".

Isús destaca la complexitat de treballar al riu Noguera Pallaresa, i assegura que "vam estar parats tres setmanes per replantejar els treballs a causa del temps”. Ara estan pendents de la llevantada que es preveu per aquest dijous, que sembla menys forta que la passada. De totes maneres, el president del Consell Comarcal posa de manifest que aquesta és la millor època de l'any per executar actuacions d'aquest tipus, sempre amb el condicionant climatològic.

Unes obres subjectes de subvenció

Recordem que l''important cabal del riu en una temporada excepcional de precipitacions ja va endarrerir un mes l'inici de les obres, degut al desgel i les pluges intenses de la primavera. El retard actual d'un mes i mig sobre el previst, en principi no suposarà la pèrdua d'ajudes d'aquest projecte finançat per Turisme de la Generalitat i la Unió Europea (POCTEFA).
 

Les barques de ràfting baixant pel riu enmig de les muntanyes nevades. Foto: Roc Roi


El passat 30 de setembre acabava el plaç per l'ajuda de Turisme, però des del Consell Comarcal del Pallars Sobirà ja s'han demanat pròrrogues i es confia que no hi haurà "problemes”, segons Isús.

En l'actual tram en obres, els clients de les empreses de ràfting o piragüisme havien de baixar de la barca i passar caminant per un pas lateral. Amb aquesta intervenció, això ja no serà necessari. Per salvar la presa s'està construint una rampa lateral d'uns 12 metres perquè les embarcacions d'esports d'aventura segueixin sense entrebancs el seu descens fins a Collegats.

Tot seguit, es farà una segona actuació a la presa de Sossís, al Pallars Jussà, que permetrà navegar pel riu sis quilòmetres més fins a l’embassament de Sant Antoni, a la Pobla de Segur i farà que el Noguera Pallaresa tingui 55 quilòmetres navegables.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació