Dimecres, 24 d'abril de 2024
guerra civil

Esterri d’Àneu recorda la Guerra Civil en el 80è aniversari del seu establiment a Catalunya

En un congrés que pretén donar a conèixer les fonts documentals i procediments d'investigació vinculats al conflicte bèl·lic

Redacció 26 de setembre de 2018 a les 10:55
Bombardejos a Barcelona des d'un dels avions | Arxiu
Esterri d’Àneu celebrarà des d’aquest dijous i fins dissabte el Congrés de Recerca i Arxius-La Guerra Civil, que comptarà amb la participació de destacats experts i ponents en la matèria. Des de l'Ajuntament d'Esterri d'Àneu i l'Arxiu Històric de les Valls d'Àneu s'organitzen anualment, amb el suport de l'IEI i la Diputació de Lleida, les Jornades Recerca i Arxius, un esdeveniment que té per objectiu donar a conèixer per part de professionals els diferents arxius, fonts documentals i procediments d'investigació vinculats a un determinat tema.

Per aquest any, s'ha programat l'activitat centrada en la Guerra Civil, en el 80è aniversari de l'establiment del front en territori català. El congrés tindrà lloc a la sala d'actes de l'Ajuntament i inclou un ambiciós i ampli programa. Començarà demà amb l'obertura de les jornades i la presentació, que donaran pas a la ponència marc a càrrec de Ramon Alberch, president d'Arxivers sense Fronteres-Internacional. Dolors Marín, Josep Puigsech, Lourdes Prades, Adrián Cabezas i Joel Ametlla signaran la resta de ponències de la jornada. 

Les ponències de divendres aniran a càrrec de Juan Antonio Pérez-Chao, María T. López, Conxita Mir, Oriol Riart, Manel López i Andreu Badia. Durant les dos jornades es duran a terme diverses taules rodones sobre diferents temàtiques, com els papers de Salamanca o les víctimes de la guerra i en la qual, entre altres, hi participaran els pallaresos Oriol Riart i Manel Gimeno.

Per últim, dissabte tindrà lloc la jornada de cloenda, amb ponències a càrrec de Josep Ll. Berbois, Guillermo Pastor, David Iñíguez, David Gesalí i Laia Gallego, a més d’una nova taula rodona. A banda, el diumenge al matí s'ha programat una sortida guiada als espais del front del Pallars, mentre que l'Ecomuseu de les Valls d'Àneu acollirà l'exposició Josep Tarradellas i la Comissió d'Indústries de Guerra de la Generalitat de Catalunya a través dels documents conservats a l'Arxiu Montserrat Tarradellas i Macià (Monestir de Poblet).
 

Consulta el programa del Congrés 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació