1 de 10

Batet s’ha de disculpar

per Germà Capdevila, 18 d'agost de 2023 a les 19:00 |

«Armengol va deixar en evidència les mentides de la diputada, que observava des del seu escó com el català era acceptat al Congrés sense cap canvi normatiu»

Durant els anys que va ser presidenta del Congrés, Meritxell Batet va treure la paraula a qualsevol diputat que parlés qualsevol llengua que no fos la castellana. Una vegada i una altra, va assegurar que el reglament així ho marcava i que ella no tenia cap altra alternativa que prohibir l’ús del català, el gallec o l'eusquera. Una mentida, per més que es repeteixi durant anys de forma sostinguda, continua sent una mentida.

En política, hi ha una bruixa malèvola i despietada que es diu “aritmètica parlamentària”. Obliga els partits i els polítics a fer coses que no voldrien. De vegades, els fa fer exactament el contrari del que havien promès als seus electors. El president espanyol en funcions i candidat socialista a la reelecció, Pedro Sánchez, torna a patir els capricis de la metzinera, però –astut i flexible com és– ho accepta amb esportivitat i tira endavant sense patir gaire per les víctimes col·laterals.


Per optar a una investidura calia el pas previ de constituir les Corts. Per aconseguir-ho el PSOE ha hagut d’empassar-se un parell de gripaus de magnitud considerable. L’ús del català, el gallec i l'eusquera a la cambra baixa n’és un, i la víctima col·lateral de la cessió de Sánchez és, clarament, Batet, que ha quedat retratada sense matisos com una política que ha mentit reiteradament als seus electors, en seu parlamentària, en debats electorals i en entrevistes.


En 30 segons, la nova presidenta del Congrés, Francina Armengol, va deixar en evidència les mentides de la diputada Batet, que observava impertèrrita des del seu escó com el català passava a ser acceptat al Congrés sense cap canvi normatiu.

La cap de llista per Barcelona com a mínim hauria d’assajar una disculpa, amb un comunicat de premsa, amb un text o un vídeo a les xarxes socials. El silenci ensordidor fereix profundament el seu partit, el PSC, que demostra que la seva submissió al PSOE és tan gran que es presta a fer de botxí lingüístic quan toca, o accepta sacrificar la cap de llista i que aparegui com una mentidera per servir els interessos de Sánchez. 

Els catalans de la demarcació de Barcelona van atorgar la confiança a la diputada Batet, fent-la guanyadora de les eleccions. Després de l’esperpent viscut amb el canvi instantani de criteri a la cambra baixa, sense cap necessitat de modificació reglamentària, com a mínim, Senyora Batet, es mereixien una disculpa.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Participació