Diumenge, 28 d'abril de 2024
Fires

Salàs de Pallars, a punt per celebrar la 18a Diada de la Fira

La mostra estarà precedida, el dissabte, per les 1es Jornades de Bestiar de Peu Rodó

Pallars Digital Salàs de Pallars | 6 de novembre de 2023 a les 15:00
«Lo Sobrany», la mulassa de Salàs, tornarà a fer de les seves pels carrers del poble | Clara Espot
La Diada de la Fira de Salàs de Pallars arriba aquest cap de setmana de l'11 i 12 de novembre a la seva 18a edició. Com ja és habitual, la mostra estarà protagonitzada pel mercat de productes gastronòmics i de proximitat, acompanyades de les diferents activitats per commemorar l'antiga fira de bestiar de peu rodó del poble, originària del segle XIII. Així mateix, i com a novetat, enguany la Diada estarà precedida per les 1es Jornades de Bestiar de Peu Rodó

A continuació us detallem les activitats i els horaris de la Fira de Salàs:
 

Dissabte, 11 de novembre

Dissabte a les 9:30h del matí i fins a les 19h de la tarda, tindran lloc les Jornades de Bestiar de Peu Rodó 2023, que versaran sobre el passat, present i futur dels èquids a Catalunya. En primer lloc, amb la conferència sobre transferència tecnològica: Tracció i gestió forestal amb èquids, una alternativa viable de futur?, que es realitzarà a la Pinacoteca.

Més tard, a les 13h, hi haurà una demostració de tracció animal per tots els públics a l'hort de l'Era de Lladós, a càrrec de l’Associació Catalana de Tracció Animal (ACTA). Consistirà també en l'explicació dels diferents guarniments, eines i treballs amb tracció animal moderna amb cavall pirinenc català. A les 16:30h de la tarda, començarà al Cafè Salón la conferència Arqueologia, ossos i pintures rupestres, a càrrec de la doctora M. Pilar Iborra Eres i el doctor Rafel Martínez Valle.

A les 17:45h, el doctor Jacinto Bonales parlarà sobre Mules, cavalls i fires. Mutacions en l’estructura del mercat europeu en el llarg termini (segles XIII-XX) i, posteriorment, es presentarà el sisè Quadern de Fira, que porta per títol 600 anys. Breu història de la Fira de Salàs, també al Cafè Salón. Finalment, a les 19h hi haurà balls populars i tradicionals a la plaça del Mercat amb Sants & Fot, i a les 22h, el Salón acollirà l'espectacle de nit Amors de Bolero, amb Mònica Torra.
 

Diumenge, 12 de novembre

El diumenge arrencarà amb l'esmorzar popular a partir de les 9h del matí al Cafè Salón. Una hora més tard, el Firal acollirà el Mercat de productes artesanals, i a les 10:30h, començaran les sessions de Cabaret, amb el grup de teatre A Galet de Tremp, al Cafè Salón. Mentrestant, a les 11h i en marc de la 9a Mostra de Bestiari Festiu de Peu Rodó, es durà a terme la plantada de mulasses a la Pista, juntament amb activitats per als més xics.

A les 12:30h, donarà el tret de sortida la cercavila amb Lo Sobrany, la mulassa de Salàs, i els cavallets i mulassetes de l'escola, acompanyats de la mulassa de Vic, i amb música tradicional de Sants & Fot. Posteriorment, realitzaran balls de lluïment a la plaça del Mercat. Una hora després, es representarà l'obra de teatre Les Morralles del Sobrany, a càrrec d'A Galet.

A les 14:40h la carpa del carrer del Tros Gran acollirà el dinar popular de Fira, i a la tarda, a les 17h, hi haurà jazz amb la Gumbo Jass Band al Cafè Salón. A banda d'aquestes activitats, durant tot el diumenge també hi haurà ambientació teatral pel Firal, una exposició de fotografia antiga pels carrers del poble i la mostra sobre tracció animal moderna a la Pinacoteca.

 Consulta el programa sencer de la 18a Diada de la Fira de Salàs


Altres notícies que et poden interessar







 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació