El Pallars opina

Són molts pels pocs que som

«De la nostra ciutat i comarca ha sorgit una llarga llista de ‘cracs' de la cultura amb llargues i exitoses trajectòries, i que gaudeixen d’un ampli reconeixement fora del Pirineu»

per Quim Delgado Berengué, Pallars | 15 de febrer de 2022 a les 10:26 |
Aquesta informació es va publicar originalment el 15 de febrer de 2022 i, per tant, la informació que hi apareix fa referència a la data especificada.
Maria Barbal (escriptora), Jordi Mir (lingüista), Jordi Creus (editor), Pau Castell (historiador), Marta Sancho (arqueòloga i historiadora), Francesc Xavier Tarraubella (historiador), Francesc Prats (editor), Arcadi Castilló (erudit), Jordi Sansa (músic), Jacinto Bonales (investigador) i tants d’altres (que ningú s’enfadi, és impossible citar-vos a tots i totes). 

A Tremp som actualment 5.893 habitants (lamentablement menys que fa un any) i al Pallars Jussà 13.227 (desgraciadament menys que fa un any), però malgrat que en nombre total no som massa, la veritat és que de la nostra ciutat i comarca ha sorgit una llarga llista de “cracs” de la cultura (entesa com a coneixement en tots els seu àmbits); homes i dones amb llargues i exitoses trajectòries acadèmiques i professionals. Tots i totes gaudeixen d’un ampli reconeixement fora del Pirineu, alguns a nivell estatal i fins i tot internacional. 

Però, de vegades (només de vegades) el reconeixement al seu treball els arriba lluny de la nostra terra i no és fins bastant temps després que a casa seva comencem a posar en valor el seu treball.

– Sí, em sembla que té a veure alguna cosa amb les bruixes.

– Crec que és músic. 

– Tens raó, escriu llibres, però no sé exactament de què.

Frases que de vegades podem escoltar referides a aquests “cracs”.

Tampoc es tracta que ens culpabilitzem. És normal que el reconeixement naixi allí on es desenvolupa amb més intensitat la seva tasca: universitats, museus, institucions musicals, ambients literaris, etc. Tampoc es tracta, doncs, de flagel·lar-nos.

Però el que sí suggereixo és que, en primer lloc, estiguem amatents al fet que tenim –i segur, tindrem- persones nascudes a Tremp i al Pallars que han aportat i aporten els seus coneixements i contribució a la cultura de la nostra terra i país i, perquè no, de la humanitat. Persones que alhora exposen al món i fan gran la ciutat de Tremp i el Pallars. Quantes vegades hem llegit i sentit en els seus escrits, xerrades i discursos referències a la nostra terra!

En segon lloc, sens dubte que tots aquests “cracs” estan disposats a fer comarca i aportar i compartir els seus coneixements amb tots nosaltres, tantes vegades com se’ls demani (i puguin, és clar) i a col·laborar amb que la nostra terra progressi i tiri endavant.

I en tercer lloc, és just que els atorguem des del nostre territori el reconeixement que es mereixen. No em refereixo a posar el seu nom a carrers i places (ja arribarà el moment, si s’escau), sinó a aquell petit homenatge que segurament més valoren en funció de la seva disciplina: una xerrada o exposició si és historiador; un concert si és músic o una presentació d’un llibre si és escriptora. De vegades, el millor reconeixement és ser-hi.

Tots i totes són un magnífic exemple pels nostres joves. Malgrat molts d’ells s’han vist obligats a marxar del Pallars per exercir la seva tasca (tampoc podem tenir-ho tot), són els seus primers ambaixadors, vagin on vagin. Ens demostren dia rere dia que es pot exercir de trempolí i pallarès siguis on siguis i visquis on visquis.

Per últim, recordem que no tots i totes viuen fora, sinó que tenim la sort que n’hi ha que resideixen al nostre Pallars i que potser perquè ens els creuem pel carrer tot sovint, no els tenim prou presents. 

Són molts pels pocs que som. Enhorabona! 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

 

Quim Delgado Berengué
Nascut a Barcelona l’any 1965, Quim Delgado Berengué és llicenciat en Dret per la Universitat de Barcelona. L’any 1987 va arribar a Tremp per ocupar plaça de funcionari al Jutjat. Enamorat del Pallars i del Pirineu, hi ha residit des de llavors, exercint d’advocat des de l’any 1991. Compromès amb el país i amb la independència, ha participat activament com a activista de base i en llocs directius en l’Assemblea Nacional Catalana, tant al Pallars Jussà com a nivell nacional. Va contribuir també a fundar la seu territorial al Pallars d’Òmnium Cultural, de la qual en va ser president durant dos anys. Actualment ocupa el càrrec de responsable de l’oficina del delegat del Govern de la Generalitat a l’Alt Pirineu i Aran, situada a Tremp. Militant de Junts, és el responsable d’organització del partit a la vegueria de l’Alt Pirineu i Aran.
14/09/2022

Que ve el llop!

16/08/2022

Estem secs

13/07/2022

Morir d'èxit

16/06/2022

El Pallars, terra de cultura

12/05/2022

Els aplecs, una «espècie» a conservar

13/04/2022

Els camins seran sempre nostres

14/03/2022

Des de Tremp, amb amor

15/02/2022

Són molts pels pocs que som

10/01/2022

La Casa

13/12/2021

Sí, podem

Participació