Dijous, 25 d'abril de 2024
Bruixeria

L'Ecomuseu converteix la bruixeria en un reclam cultural i turístic per a les Valls d'Àneu

Les visites són a càrrec de Joana la Gascona, cosina de l'Esperanceta

Redacció 17 d'agost de 2018 a les 10:41
Joana de Gascona, durant la visita teatralitzada | Ecomuseu
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu ha incorporat aquest any una novetat a les seves activitats d'estiu que està resultant tot un èxit i que està convertint el fenomen de la bruixeria en un reclam cultural i turístic a les Valls d'Àneu. Es tracta de la "Nit de bruixes" que té lloc tots els dimecres a les onze de la nit a Casa Gassia d'Esterri d'Àneu de la mà del personatge de Joana la Gascona, que torna al Pallars per ajudar la seva cosina Esperanceta. Segons la seva cosina, la Joana té "fama de bruixa".

La relacionada amb les bruixes és una de les diferents visites teatralitzades que ofereix l'Ecomuseu i que dóna a conèixer als visitants els orígens del fenomen a Catalunya però també a Europa, atès que la primera llei europea contra la bruixeria fou redactada a les Valls d'Àneu. A la sessió, que s'ofereix en dos idiomes i que s'adreça a tots els públics, s'explica que els primers judicis sobre bruixeria foren a les Valls d'Àneu i de manera amena es va narrant com les dones perseguides eren majoritàriament assenyalades pels seus veïns i no pas per les autoritats eclesiàstiques.

Aquesta és la principal novetat de les activitats d'estiu que organitza l'Ecomuseu i que es duran a terme fins el 31 d'agost. Els dimarts i dijous també s'ofereixen altres visites teatralitzades a càrrec de l'Esperanceta. La de les vuit del vespre està adreçada a famílies i la de les onze de la nit és l'anomenada 'Sessió picant' per a adults, ambdues en català-pallarès.

Amb aquesta activitat, a la qual s'hi ha de sumar més propostes, com el Joc de Dames, el museu vol doblar les 10.000 visites turístiques que rep anualment, majoritàriament de Catalunya i de l'Estat espanyol, tot i que també de França, Alemanya, Bèlgica, Israel, Australià, dels Estats Units i Japó, en la seva majoria, turisme familiar.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació