Dimecres, 24 d'abril de 2024
Fira

Torna la festa més emblemàtica de Llavorsí: el concurs de Gossos d'Atura

Els organitzadors preveuen aplegar entre 12 i 15 pastors, amb els gossos respectius, i uns 3.000 visitants

Redacció 17 d'agost de 2018 a les 10:09
Un gos d'atura, cara a cara amb el ramat d'ovelles | Diputació de Lleida
Llavorsí acull aquest diumenge el Concurs Internacional de Gossos d'Atura, una de les festes més emblemàtiques de la població i, fins i tot, del Pallars Sobirà. El concurs, organitzat des de 1986, reuneix els millors pastors i gossos d'atura d'arreu dels Països Catalans, però també del País Basc, de Navarra i de França, entre d'altres regions. 

El Concurs de Gossos d'Atura serveix per posar de relleu l'ofici de pastor, arrelat al territori i un dels elements d'atractiu del Pirineu. En el decurs del campionat els pastors han de mostrar les seves habilitats amb el gos, que ha de superar unes proves de guiatge en el menor temps possible. Els organitzadors preveuen aplegar entre 12 i 15 pastors, amb els gossos respectius, i uns 3.000 visitants. La celebració del concurs va precedida, el dia anterior, de la Fira de l'Ovella, dedicada a la raça xisqueta, típica del Pallars Sobirà. 

La prova, que puntua per al Campionat de Catalunya de Gossos d'Atura, constarà de dues fases: a la primera hi participaran tots els inscrits i consisteix a fer passar el gos per un circuit de banderes, aturar-lo quan ho digui el jurat i conduir un ramat d'ovelles; a la segona, a la qual només passen els sis primers classificats en l'anterior, els pastors faran entrar les ovelles dins d'una petita pleta.

Enguany es consolida una prova nova, estrenada l’any passat, consistent a fer passar el ramat a través d'un embut, que se suma als exercicis tradicionals per valorar l'obediència dels gossos i les seves habilitats per fer creure el bestiar. El concurs se celebra als prats de la Coma.

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació