Dissabte, 20 d'abril de 2024
Fernández Maldonado

Demanen la retirada del títol de fill adoptiu de Tremp al general Maldonado

PDECat, ERC, CUP, ANC i Òmnium Cultural han presentat la petició aquest dimarts a l’Ajuntament de Tremp | Emilio Fernández Maldonado és un dels ja més de 600 alts comandaments de l’exèrcit a la reserva que han demanat “respecte” per al dictador Francisco Franco

Jordi Ubach Llorens 14 d'agost de 2018 a les 11:50
Vista exterior de l’edifici de l’Ajuntament de Tremp | Ajuntament
Les formacions polítiques del PDECat, ERC i la CUP, juntament amb les entitats sobiranistes Assemblea Nacional Catalana (ANC) i Òmnium Cultural, han presentat aquest dimarts al matí al registre de l’Ajuntament de Tremp una petició en què demanen al consistori que retiri el títol de fill adoptiu de la ciutat al general de Brigada Emilio Fernández Maldonado.

Els partits i les entitats consideren que és “incompatible” ostentar un títol que s’atorga a persones que s’entén que “han d’actuar com a model per la ciutadania” i al mateix temps, manifestar opinions “completament oposades a l’esperit democràtic que ha de regir la vida política i social”, segons asseguren en aquest escrit. 

Emilio Fernández Maldonado és un dels més de 600 alts comandaments de l’exèrcit a la reserva que fa uns dies van signar un manifest demanant “respecte” per al dictador Francisco Franco. Tots ells defensen la “figura militar del general Franco” davant la “campanya infame” que consideren que s’està duent a terme contra la seva figura.

Titulada Declaración de respeto y desagravio al general Don Francisco Franco Bahamonde soldado de España, carrega directament contra la voluntat d'exhumació de les seves restes impulsada pel govern de Pedro Sánchez. A banda, critica la voluntat "visceral de revenja de l'esquerra" i la campanya "sense mesura i difícilment comprensible" per esborrar "mig segle de la nostra Història". Més enllà, apunten que la seva figura ha estat "vilipendiada fins a extrems inconcebibles".
 

Fernández Maldonado va ser nomenat fill adoptiu de Tremp l’any 2012. Foto: Ajuntament de Tremp


Per últim, asseguren que la persecució a la que s'està sotmetent Franco és per tapar l'enfonsament territorial de la nació i la desigualtat entre els espanyols. “Sol·licitem els directors i actors d’aquesta campanya infame, reprendre la veritat històrica en les seves exposicions de motius i acabar amb la seva perversa pretensió d’exhumar les restes de Franco i la posterior transformació o destrucció del símbol de la reconciliació”, conclou el manifest, que amb el pas dels dies ha anat rebent suports.

Nomenat fill adoptiu de Tremp l’any 2012

Emilio Fernández Maldonado, ja retirat, va ser nomenat per unanimitat fill adoptiu de Tremp l’any 2012. Maldonado va arribar a Tremp fa 41 anys. Malgrat que la seva feina a l’Exèrcit l’ha obligat a viatjar per Espanya i canviar de destí tot sovint, ell va escollir la capital del Jussà per establir la seva residència. A Tremp, diu, s'hi ha sentit sempre "feliç i acollit per una població generosa i receptiva".

Entre altres mèrits, destaca la seva aportació a la història de Tremp amb el llibre História de las calles de Tremp en què, a través de l'entramat urbanístic de Tremp i dels 96 vials que configuren el nomenclator oficial, explica la història d'aquest municipi.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació