Dijous, 18 d'abril de 2024
llibre

L'exili pallarès a França durant el 1938, recollit en un llibre

Es presenta a Esterri d'Àneu el llibre "Exili 1938" de la historiadora Noemí Riudor

Darío Albert 13 d'agost de 2018 a les 11:49
Imatge de la presentació del llibre | Ester Bardina
L'Ecomuseu de les Valls d'Àneu va acollir divendres la presentació del llibre Exili 1938: l'exili pallarès a França, de Noemí Riudor. Coincidint amb la festa major d'Esterri d'Àneu, l'acte va comptar amb un centenar d'assistents. 

L'any 2008, Riudor va ser l'encarregada d'organitzar una exposició a l'Ecomuseu sobre l'èxode pallarès. "Ens van dir que a Alòs d'Isil, la població després de la Guerra Civil havia quedat en la meitat". Fent recerca a arxius i en tot tipus de fons documentals, però, va veure que el material per a l'exposició "era tan sols la punta de l'iceberg". Pel que va seguir en el procés d'investigació. El resultat arriba ara en forma de llibre. 

De la fugida de pallaresos a França, Riudor destaca que en els primers anys de la guerra el Pallars havia siguit terra d'acollida per als exiliats d'altres punts de l'Estat espanyol. Els veïns, per tant, coneixen dels horrors de la guerra a partir dels testimonis que arribaven al Pirineu. "Quan el 1938, el front de l'Aragó es trenca i arriben les tropes franquistes al Pallars, molts dels veïns ja coneixien el que els esperaven si es quedaven al territori", afegeix la historiadora. 

La presentació del llibre va anar a càrrec del director de l'Ecomuseu, Jordi Abella. També hi va participar Blanca Capdevila, de l'editorial Garsineu, l'autora del llibre Noemí Riudor. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació