Divendres, 19 d'abril de 2024
Noguera Pallaresa

Comencen les obres a la presa de l'Hostalet per millorar la navegabilitat del Noguera Pallaresa

Aquest dimarts ha estat l'últim dia de la temporada que les barques han pogut circular per aquest tram entre Rialp i Sort

ACN 8 d'agost de 2018 a les 10:01
Amb l'adequació de la presa d'Hostalets, aquesta imatge no es veurà més | ACN
Les obres que han de millorar la navegabilitat i la seguretat a la presa de l’Hostalet, a Sort, ja han començat aquest dimarts. Les màquines encara no han entrat al riu i aquest primer dia de treballs s'ha dedicat a fer tasques prèvies com desbrossament.

Serà a partir d'aquest dimecres quan la navegabilitat, per aquest tram, quedarà prohibida. Es preveu que aquestes obres estaran acabades a finals de setembre i es podran estrenar la temporada vinent d'esports d'aventura. Mentre durin els treballs les empreses que operen a Sort seran les més perjudicades, donat que hauran de recollir els clients a Rialp o just abans de la presa.

Però la pròxima temporada també seran les més beneficiades en poder gaudir d'aquest punt. Per superar aquesta presa, fins ara, els clients havien de baixar de la barca i passar caminant per un pas lateral. Amb aquesta obra s'evitarà això i ja no hi haurà necessitat d'aturar la barca de ràfting o de piragüisme. Aquesta imatge que encara s'ha pogut veure aquest dimarts ja no es tornarà a repetir.

El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isus, ha explicat que el primer pas per poder treballar dins el riu és fer un canal paral·lel per on desviar les aigües provisionalment. Per salvar la presa es construirà un pas lateral en forma de rampa d'uns 12 metres que permetrà que les embarcacions de ràfting i altres tipus d'esports d'aventura puguin continuar el seu descens sense interrupcions fins a Collegats.

El desgel endarrereix les obres

Aquestes obres s'han endarrerit un mes degut al fort desgel i les intenses pluges de la primavera que van provocar un augment considerable del cabal del riu. Isús ha reconegut que poden arribar a ser "traumàtiques i molestes" pel sector dels esports d'aventura però ha dit que a la llarga seran "beneficioses" per les empreses i els clients.

L'alcalde de Sort, Raimon Monterde, ha afegit que les empreses de Sort són les que "patiran'" més les obres però també les que en sortiran "més beneficiades" en un futur. Pel que fa a nivells pràctics, Monterde ha destacat els guanys amb temes de seguretat i navegabilitat que aportarà aquesta obra.

Aquesta actuació es complementarà amb una segona prevista per a la tardor que permetrà perllongar altres 6 quilòmetres més la navegabilitat del riu fins a l’embassament de Sant Antoni, a la Pobla de Segur. Per fer-ho possible s'haurà d'habilitar a la navegabilitat la presa de Sossís, al Pallars Jussà. Amb aquesta obra completada el riu Noguera Pallaresa passarà a tenir uns 55 quilòmetres navegables, convertint-lo en un dels millors rius del món per a la pràctica del ràfting o el piragüisme. 
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació