Dimecres, 24 d'abril de 2024
mines

La plataforma «Salvem Salau» es reuneix amb representants del Govern

El 3 i 4 d’agost es realitzarà una jornada informativa i una visita de camp a la zona afectada

Redacció 30 de juliol de 2018 a les 15:17
Imatge dels assistents a la pujada al Port de Salau, en imatge d’arxiu | Serni Ros
Membres de la plataforma Salvem Salau, juntament amb el diputat de la CUP-CC Carles Riera i la presidenta de l’EMD d’Isil i Alòs, es van reunir el passat dimarts amb la directora general de la Qualitat Ambiental i Canvi Climàtic i amb el director general d’Energia, Mines i Seguretat Industrial per traslladar-los la creixent preocupació del territori amb el projecte d’investigació miner de wolframi i or de la Vall d’Isil, al terme municipal d’Alt Àneu.

Durant la reunió es va posar en comú la situació actual dels permisos d’investigació miners sorgits al Pallars Sobirà i Jussà. En concret, es va analitzar la situació actual del permís sol·licitat per l’empresa NeoMetal Spania SL al terme d’Isil i Alós, el qual serà concedit si el Departament de Territori considera la Declaració d’Impacte Ambiental favorable.

A dia d’avui l’empresa ja ha presentat l’Estudi d’Impacte Ambiental al Departament (per la via simplificada) i aquest decidirà si s’autoritzen els sondatges previstos en una zona ambientalment molt sensible per ser Parc Natural de l’Alt Pirineu i hàbitat d’espècies en perill d’extinció o no.

Si la declaració d’impacte ambiental és favorable, la direcció general de Mines autoritzarà el permís d’investigació i, en conseqüència, l’empresa filial de l’australiana Apollo Minerals Limited, NeoMetal Spania SL, procedirà a fer els sondatges en una zona que és capçalera de la Noguera Pallaresa.

Durant la trobada els membres de Salvem Salau van informar que el passat divendres 20 de juliol el ple del Consell Comarcal del Pallars Sobirà va aprovar una moció, presentada per la CUP, de rebuig als projectes d’investigacions miners que han sorgit a la comarca, entre ells el d’Alt Àneu. La CUP també ha portat aquesta problemàtic al Síndic de Greuges.

Des de la plataforma també es va alertar als representants del govern de la Generalitat dels moviments especulatius de les empreses del sector miner, que en moltes ocasions, fan servir aquestes pràctiques per blanqueig de capitals procedents de paradisos fiscals. El propers dies 3 i 4 d’agost Salvem Salau realitzarà una jornada informativa oberta a tothom amb l’objectiu d’explicar la situació al territori i fer una visita de camp a la zona afectada.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació