Dissabte, 20 d'abril de 2024
el cinquè llac

El Cinquè Llac permetrà compensar la petjada dels visitants en projectes mediambientals

Els visitants poden destinar l'import econòmic a actuacions o projectes de millora de la biodiversitat a través de la creació de microreserves i la gestió de boscos

ACN 15 de juny de 2018 a les 09:47
Imatge dels participants a un curs de pedra seca | Marques de Pastor
L'associació Marques de Pastor, encarregada de la gestió de la ruta El Cinquè Llac, s'ha proposat un model enfocat al turisme sostenible i responsable, on els visitants puguin contribuir de forma voluntària a la conservació de l'espai natural que conforma la ruta a partir de la donació, la subvenció, i la participació.

Una de les principals accions és que els visitants puguin calcular la petjada de carboni del seu viatge i estada i compensar-la en el mateix territori destinant l’import econòmic a actuacions o projectes de millora de la biodiversitat, a través de la creació de microreserves per potenciar espècies endèmiques, i de la gestió de boscos.

El 70% d'usuaris de la ruta del Cinquè Llac són estrangers i la petjada ecològica d'aquests turistes suposaria entre 10 i 15 euros. Més que l’aportació econòmica, el que vol l'entitat és conscienciar. L'objectiu és que aquest estiu ja estigui en marxa aquesta iniciativa i posteriorment s'ampliï a la resta del Pallars.

El turisme, un sector clau

Des de l’associació afirmen que el turisme segueix creixent i es consolida com un dels sectors claus en el desenvolupament econòmic de la zona. Argumenten que, al mateix temps, creixen els efectes socials i mediambientals que representa aquest fenomen. Mireia Font, de l'associació Marques de Pastor, ha explicat que és per aquest motiu que també creix la necessitat d'implementar mesures des del sector públic i privat que contribueixin a la reducció de l'impacte ambiental i a la sostenibilitat del sector turístic.

Font ha sentenciat que “el nostre pas per la natura és gratuït i la nostra petjada molt gran" i per aquest motiu es vol contribuir a la conscienciació de la gent i a l'opció d'una aportació econòmica per millorar-la.

Entre altres accions que contempla l'Associació Marques de Pastor destaca la d'apadrinar un camí amb l'objectiu que permeti als visitants i altre públic interessat, contribuir en el finançament de la recuperació i manteniment dels camins tradicionals de la ruta el Cinquè Llac. Durant el mes de maig l'Associació va organitzar una setmana de voluntariat amb l'objectiu que, a través del treball, donin suport a projectes específics de restauració de parets de pedra seca.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació