Divendres, 26 d'abril de 2024
desgel

Les últimes pluges i el desgel fan augmentar els cabals del rius pallaresos

La crescuda del Noguera Pallaresa inunda algunes finques properes a la llera del riu a Esterri, la Guingueta d’Àneu i Guàrdia de Noguera | L’obertura de la tercera comporta de Sant Antoni inunda més de 10 hectàrees de cereal i alfals al Pallars Jussà

Redacció / ACN 9 de maig de 2018 a les 09:23
Finques de les Valls d’Àneu desbordades per l’aigua de la Noguera Pallaresa | ACN
Les pluges de les darreres hores, sumades al desgel de la neu, habitual en aquesta època de l’any, han fet augmentar considerablement el cabal dels rius del Pirineu. En aquest sentit, Protecció Civil ha activat en fase de prealerta el Pla Inuncat per la crescuda del Garona, que durant la matinada de dimarts va arribar a baixar amb un cabal de més de 98 metres cúbics per segon al seu pas per Bossòst (Val d’Aran). Aquest volum d’aigua representa més del doble del registrat el dia anterior.

Pel que fa al Pallars, el Noguera Pallaresa, al seu pas pel nucli d’Escaló, a la Guingueta d’Àneu, tenia ahir al matí un cabal de més de 82 metres cúbics per segon, gairebé quatre vegades més que 24 hores abans. Tant en aquest municipi com en el d'Esterri d'Àneu, la crescuda del riu per sobre de la seva llera ha afectat algunes finques properes, sense causar, però, mals majors.
 
En aquesta mateixa zona també s’està desembassant aigua del pantà de la Torrassa, que té obertes quatre de les seves cinc comportes. Uns quilòmetres més avall, al Pallars Jussà, l’embassament de Sant Antoni va obrir ahir la tercera comporta. La presa de Talarn desembassa aigua des del passat 24 d’abril.
 
L’obertura d’aquesta tercera comporta ha arribat acompanyada d'inundacions a finques properes al riu Noguera Pallaresa. A Guàrdia de Noguera, s'han inundat unes 10 hectàrees de cereal (blat) i alfals. Miquel Castells, un dels propietaris, ha explicat que ja donen la collita d’aquests camps per perduda donat que l'acumulació d'aigua podrirà les plantacions. Altres finques, preparades per la sembra de blat de moro, ja no s'han pogut plantar i la collita ja s'ha perdut. Castells ha dit que aquestes pèrdues li suposen un 10% de la producció.
 

Un pagès indica la zona inundada per l’aigua a Guàrdia de Noguera. Foto: ACN


El pagès de Guàrdia de Noguera ha afegit que la darrera inundació de les terres es va produir l'any 2014 i ha recordat que antigament no s'inundaven però la manca d'esculleres i l'acumulació de sediments del pantà de Terradets fa que l'aigua es desplaci cap a les finques quan s'obren dues o tres comportes. Són mitja dotzena d'agricultors els afectats per aquestes inundacions.

A les pèrdues de les collites, que en alguns casos representa el 10% de la producció total, s’hi haurà de sumar la destrossa dels ballats de les finques per la força de l'aigua o el desnivellament de les parcel·les que provocarà l'aigua. Els agricultors ja han notificat les inundacions a la Confederació Hidrogràfica de l'Ebre i esperen poder rebre compensacions pels danys.
 

Finca que no ha pogut ser sembrada de blat de moro a Guàrdia de Noguera. Foto: ACN


Desgel accelerat

Segons fonts d’Endesa, les pluges dels últims dies estan accelerant el desgel, que enguany és força destacable donada la gran quantitat de neu que ha caigut aquest passat hivern al Pirineu. La companyia ha comunicat que té previst continuar desembassant als pantans pallaresos en els propers dies, en previsió que es pugui acumular més aigua procedent del desgel.
 

La Noguera Pallaresa, al seu pas per Llavorsí, a menys d’un metre de desbordar. Foto: ACN


Despreniment al Port de la Bonaigua

La gran quantitat d’aigua que aquestes últimes hores baixa per les muntanyes ha provocat també alguns problemes en la circulació. És el cas de la C-28, al Port de la Bonaigua, on ahir a la tarda es va produir un despreniment de terres i aigua que en un primer moment va afectar els dos sentits de la circulació, però posteriorment es va donar pas alternatiu. 

L’esllavissada va tenir lloc entre els quilòmetres 55 i 56. L’avís es va rebre al voltant de les 17:37 hores, quan es va donar el pas alternatiu. A les 21:45 hores ja es va donar per normalitzada la circulació.


 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació