Dimarts, 23 d'abril de 2024
fauna

El Parc de l'Alt Pirineu col·labora en la difusió del retorn de l'herc al Pirineu

S’ha editat material divulgatiu per donar a conèixer el projecte de reintroducció de la cabra salvatge impulsat per França | Aquesta espècie manté una població estable a la part nord del Parc Natural de l’Alt Pirineu

Redacció 16 de març de 2018 a les 09:35
Imatge sencera d’un herc o cabra salvatge | Jordi Estebe
El Parc Natural de l’Alt Pirineu ha editat nou material divulgatiu per difondre el projecte de reintroducció de l’herc -nom tradicional amb què es coneix la cabra salvatge als Pirineus-, impulsat per França. La proximitat geogràfica ha permès també l’establiment d’una població estable a la part nord del Parc i de la Reserva Nacional de Caça de l’Alt Pallars, gestionada pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació.

Per millorar el coneixement de l’herc, ara present també en aquest àmbit de Catalunya, el Parc Natural de l’Alt Pirineu, a petició del Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises, i amb col·laboració de la Reserva Nacional de Caça Alt Pallars, ha publicat un fulletó divulgatiu del projecte de reintroducció. L’objectiu és apropar a la ciutadania les particularitats d’aquesta espècie, que es va extingir a la zona a principis del segle XX per la pressió cinegètica.

Un projecte de reintroducció des del 2014

Per tal de reintroduir-lo, el Parc Nacional dels Pyrénées i el Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises van posar en marxa un projecte de recuperació de l’espècie als Pirineus francesos, amb l’alliberament d’exemplars de poblacions existents a la Península Ibèrica. Concretament, al Parc Natural Regional dels Pyrénées Ariégeoises s’han alliberat en total 95 exemplars (39 mascles i 56 femelles) entre 2014 i 2017, al paratge natural del Circ du Cagateille (Ustou), i a Coumebière (Aulus-les-Bains).
 

Un grup d’hercs fotografiats mentre es desplacen pel Pirineu. Foto: Jordi Estebe


En aquest període han nascut 26 cabrits, una part d’ells ja dins del vessant català, fet que demostra la bona adaptació de l’espècie a aquest hàbitat. Prèviament al seu alliberament, els exemplars són examinats i sanejats per evitar la transmissió de cap malaltia als ramats, amb el qual pot conviure, sobretot a l’estiu, a les zones més abruptes, especialment amb ovelles i cabres.

Catalunya col·labora en el seguiment científic i l’anàlisi dels resultats que es duu a terme des de França per l’INRA de Toulouse. Encara que la cabra salvatge no és esquerpa, cal evitar destorbar l’animal, que pot estressar-se amb la presència d’excursionistes. Així, en cas de visualitzar-ne un caminant per l’alta muntanya al Parc, es recomana prendre distància i gaudir de la seva observació.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació