Divendres, 19 d'abril de 2024
8-M

El Pallars commemora el Dia Internacional de la Dona

Des d'aquest dimecres i fins el cap de setmana, les comarques pallareses s'omplen d'actes per celebrar el 8 de març

Darío Albert 8 de març de 2018 a les 10:26
A Esterri d'Àneu, l'acte institucional es va celebrar dimecres | CCPS
Les comarques pallareses celebren aquest dijous el Dia Internacional de la Dona. Des de dimecres i fins el cap de setmana hi ha actes de tot tipus programats: des de xerrades fins a actes institucionals, passant per tallers de pancartes o una lectura de poemes feministes. 

En motiu de la vaga feminista convocada per aquest 8 de març, el Consell Comarcal del Pallars Sobirà va celebrar els actes institucionals aquest dimecres. Ho va fer simultàniament a Sort i a Esterri d'Àneu. En els actes, organitzats pel Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Consell Comarcal, els alumnes de 4t d'ESO de l'Institut Hug Roger III de Sort i de l'Institut Morelló, d'Esterri d'Àneu, van llegir un recull de poemes feministes 

Les activitats, però, continuen avui amb la xerrada Feminisme o lluita per la igualtat i el taller de pancartes. A les 12 del migdia, davant de l'Ajuntament de Sort es farà la lectura del manifest unitari 8M, i ja a la tarda tindrà lloc la conferència La importància del sol pelvià en la salut sexual femenina. Aquest dijous, l'Ajuntament se suma a la vaga feminista i estarà tancat durant dos hores. 
 
Al Jussà, l'acte institucional se celebrarà a les set de la tarda, a l'Ajuntament de Tremp i comptarà amb la participació de l'alcalde Joan Ubach, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda i la presidenta de l'associació de dones Rosa d'Abril, Lola Abelló. A més, el Consell Comarcal ha preparat l'exposició Una literatura pròpia, dones escriptores, que es pot visitar al vestíbul de l'ens fins el divendres 16 de març. 

A Tremp, l'Associació de dones Rosa d'Abril ha organitzat, per aquest dissabte, un acte que combina el cinema i la dona. Per això han convidat la directora del Festival de Cinema de Muntanya Picurt, Montse Guiu, que explicarà el seu compromís amb la cultura i els moviments socials. En acabar, es projectarà la cinta La cazadora del Aguila, un documental sobre l'apoderament de la dona en societats patriarcals com a Mongòlia.

Assemblea Oberta de Dones

Un moviment sorgit al Pallars recentment és l'Assemblea Oberta de Dones, nascut al febrer amb l'objectiu d'organitzar activitats tant aquest dijous com per la resta de l'any. Es tracta de propostes de caràcter pedagògic i formatiu encarades a la prevenció de conductes masclistes entre el jovent i a visualitzar el paper de les dones pallareses en l’àmbit social, laboral i familiar. 

Per aquest motiu han organitzat una jornada reivindicativa a la Pobla de Segur, que tindrà lloc a la Plaça de l'Arbre de dos quarts de tres del migdia fins les set de la tarda. Entre les activitats, hi destaquen les actuacions dels grups Far Out i Desfargats, un mural de denúncia i una exposició efímera sobre dones pallareses. 
  Una altra de les propostes és ajudar a la visualització de les dones en l’àmbit del treball penjant als llocs de feina cartells comptabilitzant les dones que hi treballen, així com a penjar davantals als balcons com a símbol de suport. 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació