Dijous, 25 d'abril de 2024
terratrèmols

Tres terratrèmols en una hora a la Terreta sacsegen el Pallars

Alguns veïns de Tremp, la Vall Fosca o de l’Alta Ribagorça han notat la tremolor del primer, el més fort, de 3,7 de magnitud | Al primer sisme l’han seguit dos rèpliques, de 2,6 i 3,1 de magnitud cadascuna | “He sentit un soroll i he vist que es movien l’estanteria i el llit”, el testimoni d’una veïna de Tremp

Jordi Ubach Llorens 14 de febrer de 2018 a les 09:42
Un terratrèmol entre Beranuy i Sopeira, a la Terreta aragonesa, s’ha deixat sentir al Pallars al voltant de les 9:26 hores d’aquest matí. El sisme ha estat fort, d’una magnitud de 3,7 segons l’Institut Cartogràfic i Geològic de Catalunya (ICGC). L’Institut Geogràfic Nacional, de la seva banda, ha elevat la magnitud del sisme principal a 4,1.

Tot i que ha estat àmpliament percebut per la població, el moviment no ha provocat danys personals ni materials. De fet, el telèfon 112 no ha rebut cap trucada de veïns de les comarques nord-occidentals de Catalunya on els sismes han estat percebuts, segons Protecció Civil de la Generalitat.
 
Han estat uns quants els lectors de la capital del Pallars Jussà que s’han posat en contacte amb Pallars Digital per explicar que han percebut el moviment, que també s’ha notat a l’Alta Ribagorça i a la Vall Fosca i fins i tot a les comarques de l’Alt Urgell, la Noguera i el Segrià. 

“Estava esmorzant i de cop ha començat a tremolar el sofà”, ha explicat l’Anna, veïna de Tremp, que immediatament s’ha aixecat “però al cap d’uns segons el tremolor ja havia parat”, ha dit. Un altre testimoni és el de la Júlia, també de Tremp: “m’estava acabant de vestir, he sentit un soroll i he vist que es movien l’estanteria i el llit”, ha explicat abans de confirmar amb altra gent que efectivament havia estat un terratrèmol.
 
Gairebé mitja hora després, a les 9:53 hores, hi ha hagut una rèplica, de 2,6 de magnitud segons l’ICGC, aquest cop a pocs metres de la població aragonesa de Beranuy. Quan ja s’havia complert una hora del primer, a les 10:29 hores, n’hi ha hagut un altre, aquest gairebé tant fort com el primer, de 3,1 de magnitud, segons ha confirmat també l’Institut Cartogràfic i Geològic.

A diferència de la primera tremolor, les dos rèpliques no han estat percebudes per la població pallaresa. L’alcalde de Sopeira, José Maria Ariño, ha confirmat en declaracions al Matí de Catalunya Ràdio que no hi han hagut danys de cap tipus en cap dels tres sismes.
 

 

Mostra el teu compromís amb Pallars Digital.
Fes-te subscriptor per només 3€ al mes, perquè la informació de qualitat té un valor.

Fes-te subscriptor

Participació